În decurs de cinci ani, de când în Republica Moldova a fost lansat serviciul de portare a numerelor de telefon, de acest serviciu au beneficiat peste 200 de mii de utilizatori: peste 183 de mii de utilizatori de telefonie mobilă și aproape 17 mii de utilizatori de telefonie fixă, transmite IPN.

smartphone_trafic-mobil_internet

Foto: gadget.ro

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice şi Tehnologia Informației (ANRCETI), în prima jumătate a anului 2018, serviciul de portare, care permite oricărui utilizator de telefonie să-și păstreze numărul de telefon atunci când își schimbă furnizorul, a fost folosit de peste 15 mii de utilizatori.

Cei mai activi au fost utilizatorii de telefonie mobilă, 14,1 mii. Media lunară de portări a numerelor de telefonie mobilă a constituit 2,3 mii, în creștere cu 2,4%, față de perioada similară a anului 2017.

Cu referință la portarea numerelor de telefonie mobilă, Moldcell este furnizorul care a primit, în cinci ani, cele mai multe numere în propria rețea prin portare – 99,5 mii numere, urmat de Orange – cu 47,7 mii de numere și Moldtelecom (Unite) – cu 36,3 mii de numere.

În cazul telefoniei fixe, în cinci ani de la lansarea portabilității, cele mai multe numere au fost portate către StarNet – 7,2 mii, Orange – 3,7 mii, Moldtelecom – 1,9 mii și către ceilalți furnizori – 4 mii.

Reclame