Volumul producției de lapte a scăzut în Moldova

În prima jumătate a anului, volumul producţiei de lapte a scăzut în Moldova cu aproape zece la sută, până la 200 de mii de tone. Datele se conţin într-un raport al Biroului Naţional de Statistică, care mai arată că numărul bovinelor s-a micşorat de aproape patru ori în ultimii 30 de ani.

lapte

Foto: timisoaraexpress.ro

O întreprindere de producere a laptelui din Comrat funcţionează de 14 ani. Compania are peste 100 de angajaţi şi este specializată în producţia mai multor tipuri de lactate.

„Avem doar 650 de vaci. Suntem specializaţi în producerea laptelui şi cultivarea stocului de reproducere. De la bovine obţinem pe zi peste nouă tone de lapte, ceea ce înseamnă că de la o vacă avem 31-32 de litri. Tot laptele îl livrăm fabricilor de lactate din Comrat”, a declarat Mihail Cuperşmid, specialist în zootehnie, citat de trm.md.

Administraţia întreprinderii spune că volumul de lapte a scăzut în ultimii ani, întrucât întreţinerea animalelor şi procesul tehnologic a devenit mult mai costisitor, iar condiţiile de subvenţionare s-au înăsprit.

„Este o muncă foarte complicată, ce presupune obţinerea furajelor, creşterea animalelor, prelucrarea şi logistica. Sunt patru componente indispensabile în acest proces. Nu este surprinzător că producția de lapte din țară a scăzut. Din propria noastră experiență, deja de doi ani nu facem investiţii capitale, pentru că nu ne înscriem în programul de subvenţionare”, susţine Maria Akbaş, directoarea fabricii de lactate din Comrat.

Potrivit datelor statistice, tendinţa scăderii volumului de lapte se menţine de 30 de ani. Evoluţia îşi are explicaţia în micşorarea efectivelor de bovine care în prima jumătate a anului a scăzut la peste 110 mii de capete, cu peste zece la sută mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi de aproape patru ori mai puţin decât acum 30 de ani. Autorităţile spun că scăderea materiei prime forţează procesatorii de lapte să apeleze tot mai mult la producţia din import.

„Se înregistrează o mică scădere a numărului de vaci mulgătoare, în special, în sectorul particular, dar în sectorul zootehnic situaţia se modifică înspre bine. Evident că necesitatea materiei prime pentru industria procesării laptelui va fi nevoie de a fi compensată, inclusiv şi din import”, a precizat Ion Toma, director adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Potrivit datelor oficiale, în ultimii zece ani, numărul bovinelor a scăzut de la 299 de mii la 182 de mii de capete. La fel, cantitatea de lapte a scăzut cu 109 mii tone şi cu zece mii tone cea de carne de vită.Categorii:Economie

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.