Oferta de valută care în anii 2016-2017 a depășit cu mult cererea a dus la aprecierea monedei naționale

Leul moldovenesc se apreciază continuu deja de 32 luni consecutiv. Moneda națională s-a apreciat cu 23 la sută, de la 20,31 lei pentru un dolar SUA, în ianuarie 2016, până la 16,53 în prima săptămână din august curent. Cursul lei/euro s-a diminuat în această perioadă de la 22,08 până la 19,22 lei pentru un euro. Oferta netă de valută care a depășit cu mult cererea a dus la întărirea lei, potrivit economistului Veaceslav Ioniță.

MDL_USD_dolari_EUR-euro

Foto: paginaderusia.ro

Potrivit expertului, în perioada 2016-2018 (trimestrul doi) oferta netă de valută a fost cu 665 milioane de dolari SUA mai mare decât cererea. Această situație „s-a datorat creșterii mai accelerate a ofertei din partea persoanelor fizice decât a cererii de valută din partea persoanelor juridice. Această ofertă excesivă a dus la aprecierea valutei naționale”.

Economistul constată că în trimestrele II și III ale anului 2016 și ultimele trei trimestre ale anului 2017 s-a înregistrat o ofertă excesivă de valută. În 2018 presiunea pe piața valutară a scăzut considerabil, datorită creșterii mai accelerate a cererii, în special în trimestrul doi, când cererea de valută a atins nivelul record de 546 milioane de dolari, comparativ cu media de 400 milioane din ultimii 2,5 ani.

Veaceslav Ioniță afirmă că este greu de prognozat care va fi evoluția cursului valutar în următoarea perioadă, deoarece vom asista la două fenomene cu efecte diametral opuse. În primul rând, Legea privind amnistia capitalului cel mai probabil va genera noi intrări de valută în piață și creșterea ofertei de valută. Iar, în al doilea rând, experiența ultimilor 15 ani arată că în preajma alegerilor unii jucători decid să retragă valuta de pe piață și creează o cerere ridicată. Expertul crede că ”aceste două tendințe diametral opuse se vor compensa reciproc și pe final nu vom asista la perturbații majore pe piața valutară”.

În opinia sa, leul moldovenesc până la alegerile parlamentare din februarie 2019 va avea o rată stabilă cu o ușoară înclinație de apreciere față de dolarul SUA și euro.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.