Preşedintele Igor Dodon a anunţat că va promulga pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală şi amnistia de capital, votat de Legislativ la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.

Igor Dodon

Igor Dodon. Foto: epa.eu

Șeful statului, scrie pe o rețea de socializare, că în decizia de a promulga această lege a luat în calcul „comentariile experților, și ale mediului academic, și ale formatorilor de opinie din interiorul Republicii Moldova, dar și celor de peste hotarele țării”.

„În esență, măsurile elaborate ar putea impulsiona dezvoltarea economică a țării, chiar dacă acestea au fost implementate prea târziu. O reformă întârziată, chiar dacă conține deficiențe ce vor fi soluționate pe viitor, e mai bună decât o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală”, argumentează Igor Dodon.

Legea privind declararea voluntară a averii și stimularea fiscală prevede, adoptată de Parlament la 25 iulie recent, prevede printre altele, că persoanele fizice care nu și-au publicat toate bunurile și veniturile le pot declara, până în luna februarie 2019, urmând să ofere în bugetul de stat 3% din valoarea totală a bunurilor sau a mijloacelor financiare nedeclarate.

Totodată, potrivit altor modificări, adoptate, impozitul pe venit pentru persoanele fizice ar urma să fie redus de la 18 la până la 12%. Se va micșora și contribuția angajatorului de la 23 la 18 la sută.

Această lege a fost dur criticată atât de partidele politice din opoziție, cât și de organizațiile internaționale cum ar fi Fondul Monetar Internațional sau Ambasada SUA.

Reclame