Deflație în Moldova, pentru prima oară de la începutul anului

Pentru prima oară de la începutul anului, în Moldova, a fost înregistrată o deflaţie. În iulie, preţurile s-au micşorat în medie cu 1,2%.

Inflatie Economie Statistica

Foto: ziuaveche.ro

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, citate de Infotag, de la începutul anului, indicele preţurilor de consum a fost, de asemenea, negativ – de 0,4. Inflaţia anuală (iulie 2017 – iunie 2018) a constituit 3% şi nu se încadrează în ţinta inflaţiei BNM de 5% plus-minus 1,5%.

Tendinţa negativă a evoluţiei preţurilor medii de consum a fost determinată de micşorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1,9%, la mărfurile nealimentare cu 0,1% şi la tarifele serviciilor prestate populaţiei cu 1,6%.

În a doua lună de vară cel mai mult s-au ieftinit legumele – cu 14,2%, inclusiv roşii – cu 45,3%, vinetele – cu 32,3%, ardeiul dulce – cu 30%. Totodată, s-au ieftinit fructele, mai ales piersicile – cu 28,6%, strugurii – cu 17,6%.

În acelaşi timp, citricele s-au scumpit cu 8,4%, pomuşoarele – cu 3,8%, ouăle – cu 1,8%.

Dintre mărfurile nealimentare, s-au ieftinit televizoare – cu 2,2%, gazul în butelii – cu 4,6%, automobilele – cu 1,3%. În schimb, s-au scumpit bicicletele şi ţigările – cu câte 3,2%.

La capitolul servicii, în iulie au crescut tarifele la serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 14,6%, serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 1,9%. În acelaşi timp, tariful la energia electrică a scăzut cu 9,9%, biletele de avion s-au ieftinit cu 1,7%, iar serviciile hoteliere – cu 1%.

În iulie 2017, în Moldova deflaţia era de 0,9%, iar inflaţia anuală – 7,3%. Pentru anul 2018, Banca Naţională a prognozat iniţial o rată a inflaţiei la nivelul de 4%, apoi şi-a revizuit prognozele de trei ori, ultima dată micşorând-o până la 3,2%.Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.