Pneurile vândute în Moldova vor fi etichetate conform standardelor UE

Furnizorii și distribuitorii de pneuri vor fi obligați să le comercializeze doar cu etichetă energetică, identică celei folosite în statele UE. Etichetele vor ghida cumpărătorii în alegerea unor anvelope de calitate – eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, mai sigure şi cu un nivel redus de zgomot.

Pneuri_anvelope

Foto: citynews.ro

Regulamentul privind etichetarea pneurilor a fost publicat în Monitorul Oficial, notează BizLaw.md

Documentul stabilește responsabilitățile comercianților de pneuri, metodele de testare și parametrii după care anvelopele vor fi clasificate. La fel, este prevăzută introducerea informațiilor referitoare la pneuri în toate materialele promoționale distribuite în punctele de vânzare și, în mod obligatoriu, pe etichetă. Stocurile de pneuri neetichetate, urmează a fi epuizate timp din momentul publicării Regulamentului în Monitorul Oficial.

Astfel, eticheta lipită pe banda de rulare va conține date privind clasa de eficiență a consumului de combustibil, clasa de aderență pe teren umed și clasa de zgomot exterior de rulare. După primii doi parametri, anvelopelor le va fi atribuită una din cele şapte clase, de la „A”, până la „G”, iar valoarea zgomotului urmează a fi indicată în decibeli. Veridicitatea claselor declarate va fi verificată de Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei.

Alegerea unor anvelope de clasă superioară „A” va permite șoferului să dețină mai mult control asupra autoturismului și să facă economii de combustibil. Totodată, automobilul va elimina mai puține gaze poluante și va produce mai puțin zgomot, fiind redus efectul nociv asupra sănătății populației.

Conform unor analize estimative, trecerea autoturismelor înmatriculate în Republica Moldova de la anvelope de clasă inferioară la unele de clasă superioară, în condițiile unei distanțe parcurse de 10 mii km anual, ar genera economii de combustibil de aproximativ 5,4 mii de tone pe an sau de peste 86 milioane lei anual. Mai mult, economiile de combustibil menționate ar reduce volumul emisiilor de COcu peste 13 mii de tone.

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.