Un fost deputat democrat a creat o nouă mișcare pentru apărare

Fostul deputat al Parlamentului Moldovei din partea PDM, Nicolai Dudoglo, a creat o nouă mişcare obştească – Uniunea popular-patriotică „Devlet”. Potrivit Infotag, adunarea de constituire a mişcării a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Universitatea din Comrat.

Nicolai Dudoglo

Nicolai Dudoglo. Foto: ipn.md

Nicolai Dudoglo a subliniat că „organizaţia este creată nu împotriva cuiva, ci pentru apărarea orânduirii Găgăuziei”.

„Sarcina noastră principală este să creăm o organizație a patrioților statalişti, deoarece Găgăuzia este pe cale de dispariţie. Nu trebuie să permitem acest lucru…”, a declarat Dudoglo în discursul său din cadrul adunării de constituire.

Printre cei care au vorbit în susţinerea noii formațiuni se numără președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Kîssa, fostul başcan adjunct al autonomiei, Valerii Ianioglo, reprezentantul Uniunii Creştinilor Ortodocşi din Bugeac, Vasile Neicovcen.

Nicolai Dudoglo a fost ales cu unanimitate de voturi liderul mișcării obşteşti. Adjuncţii săi au devenit Gheorghii Arabadji și Vladimir Capanji. De asemenea, a fost adoptat statutul uniunii și o declarație care va sta la baza adoptării programului noii mișcări.

Nicolai Dudoglo este cunoscut prin faptul că în 2010 a fondat organizaţia „Noua Găgăuzie”. Potrivit unor informaţii, aceasta a fost creată ca răspuns la mişcarea „Găgăuzia Unită” a başcanului de atunci Mihail Formuzal. În 2013, „Noua Găgăuzie” a decis să adere la Partidul Democrat din Moldova. În toți acești ani, formaţiunea și-a păstrat formal structura organizatorică, însă în Găgăuzia a lucrat practic ca o filială a PDM. În aprilie 2018, Dudoglo a fost exclus din Partidul Democrat. Drept răspuns, el a renunţat la mandatul de deputat în Parlament și a declarat că intenționează „să reînvie proiectul „Noua Găgăuzie”.

Analiștii au calificat acest lucru drept o tentativă a lui Dudoglo de a se distanța de PDM, care nu se bucură de popularitate în Găgăuzia. În opinia lor, Dudoglo a înscenat o rupere de PDM pentru a crea o nouă formațiune, a merge în parlament și apoi pentru a relua cooperarea cu PDM.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.