Scădere continuă a numărului de tineri în Moldova

În Moldova se atestă o scădere continuă a numărului de tineri. Potrivit Infotag, despre aceasta arată datele prezentate de Biroul Naţional de Statistică.

Tineret

Foto: ziuadeazi.md

Potrivit datelor privind situaţia tinerilor în anul 2017, în ultimii patru ani se atestă o scădere a populației cu vârsta cuprinsă între 14 şi 19 ani (-45 mii de persoane). Numărul cetățenilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani a scăzut cu 61 mii de persoane, iar numărul persoanelor cu vârsta cuprinse între 25 și 29 de ani a scăzut cu 31 mii de persoane.

În aceeași perioadă, s-a constatat o tendință de scădere a numărului de studenți în instituțiile de învățământ superior la toate tipurile de programe. Totodată, fiecare al cincilea tânăr, în vârstă de 18-24 ani, şi-a abandonat studiile şi nu a finalizat ciclul de învățământ. Rata de părăsire timpurie a sistemului educațional în rândul tinerilor de la sate este de două ori și jumătate mai mare față de tinerii de la orașe. Femeile predomină în învățământul superior, atât la nivelul ciclului de licență, cât și master. În anul universitar 2017-2018, proporția femeilor din numărul total de studenţi a fost de 58%.

Datele oficiale mai arată că şomajul în rândul tinerilor este aproape de două ori mai mare decât media pe ţară. Numai trei din zece tineri sunt încadraţi în câmpul muncii, iar alţi trei au locuri de muncă informale şi nu plătesc impozite din veniturile lor. O mare parte (peste 15%) din tinerii şomeri pleacă la muncă în Rusia sau Italia. În special, este vorba de bărbaţi şi de tinerii din mediul rural.

„Principalele surse de venit ale tinerilor reprezintă salariul şi mijloacele financiare ale părinţilor. Veniturile se deosebesc semnificativ în funcţie de grupa de vârstă. Circa 5% din tinerii care lucrează sunt încadrați în același timp în învățământ”, se arată în raport.

Potrivit datelor oficiale, circa 80% din tineri își apreciază starea de sănătate ca fiind bună și foarte bună, iar cei din mediul rural se consideră mai sănătoşi comparativ cu cei din mediul urban. Aproape fiecare al şaselea tânăr fumează, iar cei activi fumători sunt tinerii cu vârsta de 30-34 ani.Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.