Inspectorii ANSA au început prelevarea probelor în livezile de mere

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a început prelevări de probe de mere autohtone.

Livada_mere_ANSA

Foto: ansa.gov.md

Astfel, inspectorii din domeniul siguranței alimentelor de la Direcția raională pentru Siguranța Alimentelor Edineţ au prelevat probe de mere proaspete din livada cu suprafaţa de 50 de ha, situată in apropierea de orașul Edineţ. Proba a fost expediată în laboratorul de Verificare şi Certificare a Producţiei Vegetale şi a Solului pentru efectuarea investigaţiilor de laborator în scop de determinare a respectării limitei maxime admisibile a conţinutului reziduurilor de pesticide.

De menționat că în total, pentru anul 2018 este planificată prelevarea a 300 de probe de fructe și legume în scopul determinării conținutului de reziduuri de pesticide și 250 probe de legume în scopul determinării conținutului de nitrați. Până la data de 20.08.2018 conform programelor naționale de monitorizare au fost prelevate de către inspectorii Direcțiilor raionale pentru Siguranța Alimentelor și inspectorii din posturile sanitar-veterinare și fitosanitare la frontieră 109 probe de legume pentru determinarea conținutului de nitrați și 154 probe de fructe și legume pentru determinarea conținutului de reziduuri de pesticide.

Până la moment au fost depistate 23 de probe neconforme atât de la producători autohtoni cât și din import, dintre ele 20 de probe nu au corespuns limitelor maxime admisibile a conținutului de nitrați și 3 probe cu depășiri ale limitelor maxime admisibile de reziduuri de pesticide. În toate cazurile au fost aplicate măsuri de neadmitere a plasării pe piață a produselor enumerate, inclusiv prin nimicirea acestora. La fel s-au aplicat măsuri de înlăturare a neconformităților și neadmiterea pe viitor a astfel de cazuri.Categorii:Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.