Premierul cere tragerea la răspundere a persoanelor care au acordat neîntemeiat grade de dizabilitate

Prim-ministrul Pavel Filip cere ca persoanele care au comis încălcări și au acordat neîntemeiat grade de dizabilitate să fie trase la răspundere conform legii. „Această reformă nu înseamnă numai că am reformat sistemul și oamenii au plecat. Cei care au fost corupți, au comis încălcări, trebuie să răspundă pentru acțiunile lor”, a accentuat Pavel Filip.

Filip_sedinta

Foto: gov.md

Implementarea reformei sistemului de determinare a dizabilității a fost examinată astăzi într-o ședință de lucru la Guvern, fiind constatate mai multe constrângeri și bariere în realizarea acesteia, inclusiv rezistență din interiorul sistemului.

„Trebuie să construim un sistem de determinare a dizabilității integru și funcțional. Acesta trebuie să vină în confortul cetățeanului, care, într-adevăr, se încadrează în criteriile de acordare a gradului de dizabilitate, și nu a celor care folosesc sistemul pentru a beneficia de bani”, a spus Pavel Filip.

În prezent, gradul de dizabilitate este stabilit de către 15 echipe de experți, activitatea acestora fiind verificată de 3 Comisii de control. Potrivit informaților prezentate, unele echipe examinează și pregătesc circa 700 de dosare pe lună, în timp ce altele – doar 100. Premierul a menționat că acest fapt ridică multe semne de întrebare și a solicitat ca activitatea echipelor de experți să fie evaluată corect și obiectiv. Astfel încât cei care lucrează eficient să fie încurajați, iar cei care tărăgănează procesul de muncă, creează impedimente cetățenilor, să fie dizolvate prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, fiind create altele în loc. „Avem nevoie de oameni integri și profesioniști în acest sistem”, a subliniat Pavel Filip.

Premierul a cerut ca reforma sistemului de determinare a dizabilității să fie dusă până la capăt și să fie înlăturate constrângerile care mai există. Astfel, s-a decis că din 3 septembrie a.c. va fi interzisă completarea manuală a dosarelor privind determinarea dizabilității, datele persoanelor find introduse în sistemul informațional automatizat. De asemenea, vor fi revizuite criteriile de determinare a dizabilității pentru a exclude orice marjă de eroare, iar Comisiile de control vor fi subordonate direct Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Reforma sistemului de determinare a dizabilității a început în aprilie anul curent, la inițiativa prim-ministrului Pavel Filip.Categorii:Societate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.