Expert: În 27 de ani de independență, Moldova a pierdut avântul spre democrație

Republica Moldova este la o răscruce. În cei 27 de ani de independență, Republica Moldova a pierdut continuu avântul spre o democrație, spre Uniunea Europeană și spre calea dezvoltării durabile.

Rosian Vasiloi

Rosian Vasiloi

Opinia a fost exprimată de către expertul IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi, fiind solicitat de IPN să puncteze cele mai relevante evenimente sau acțiuni care au consolidat sau, dimpotrivă, au prejudiciat valorile democrației, independenței și statului de drept, de la precedenta aniversare a independenței Republicii Moldova.

Rosian Vasiloi spune că el și familia sa nu se simt în siguranță, acea siguranță pe care ar trebui să o ofere instituțiile statului. Expertul constată cu îngrijorare un grad avansat de uzurpare a puterii în stat, o justiție selectivă, nerespectarea dreptului la libera exprimare, lucru care se manifestă prin persecutări, denigrări, manipulări ale opiniei publice organizate de către instituții de stat și forțe politico-oligarhice și încercări de a reduce la tăcere.

Cu toate acestea, este optimist și are speranța că lucrurile se vor schimba. De aceea nu a ales să plece din țară, dar să se implice în acțiuni civice pentru a schimba și stopa derapajele pe care le admite guvernarea. „Vom rezista, avem multă determinare pentru a merge până la capăt”, spune Rosian Vasiloi.

Expertul crede că noi suntem cei care trebuie să ne eliberăm de „scheletele” din Parlament, Guvern, Președinție, să aducem oameni noi în viața politică din Republica Moldova şi să aprobăm legea lustrației.

„Nu știu dacă vom putea să facem acest lucru atât de repede, după situația în care se află Republica Moldova în acești 27 de ani. Dar un lucru este extrem de important să îl facem – să ne găsim identitatea. Să scoatem sârma ghimpată din mințile noastre, să ne întoarcem libertatea. Fiți dispuși la sacrificii pentru ca Moldova să progreseze! Eu asta fac zi de zi!”, menționează expertul.

Rosian Vasiloi mai spune că niciodată nu a crezut că familia sa va fi afectată de valul fără de precedent de plecare a cetățenilor peste hotare. Nu a fost să fie. După absolvirea universității, fiica mai mare a emigrat. A făcut-o pentru că nu a văzut o perspectivă în Republica Moldova, pentru că acolo unde este se simte în siguranță, liberă și cu drepturi, ceea ce Republica Moldova nu i-a oferit.Categorii:Opinii

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.