Gazoductul Ungheni-Chișinău ar putea fi pus în funcțiune către sfârșitul anului 2019

Conducta de gaze naturale Ungheni-Chişinău ar putea fi pusă în funcţiune la finele anului viitor. Despre aceasta a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii Chiril Gaburici, aflat în vizită în România unde a avut întrevederi cu responsabilii de la Compania românească „Transgaz”.

Gaz_gazoduct

„Am decis să încep vizita oficială în România cu discuțiile cu Transgaz. Este un proiect de importanță strategică pentru Republica Moldova. Suntem la final cu îndeplinirea condițiilor contractuale privind construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. Urmează demararea cât mai urgentă a lucrărilor de construcție, astfel încât conducta de gaz să fie operațională către finele anului următor”, a declarat ministrul la întrevederea cu conducerea Transgaz, citat de un comunicat al MEI.

Potrivit ministrului, au fost îndeplinite condițiile suspensive necesare pentru lansarea construcției conductei, printre care: emiterea de către autoritățile moldovenești a autorizației de construcție; oferirea pentru întreprindere a dreptului de uz asupra terenurilor afectate de gazoductul existent și asigurarea derulării fără probleme a procedurilor de achiziție a bunurilor și lucrărilor în cadrul proiectului.

Conducerea Transgaz a apreciat ritmul accelerat în care se derulează la Chișinău măsurile pentru finalizarea tranzacției prin care „Eurotransgaz” va prelua Întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz” din Republica Moldova și a dat asigurări că lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău vor demara odată cu finalizarea procedurii de reorganizare.

De asemenea, Transgaz a anunțat că este pregătită să demareze, la începutul lunii septembrie 2018, tenderul pentru construcția gazoductului Chișinău-Ungheni, având în vedere că au fost întrunite condițiile contractuale stabilite.

Contractul de privatizare a ÎS „Vestmoldtransgaz” de către Compania românească „Transgaz” a fost semnat la 28 martie curent, după ce întreprinderea moldovenească SRL „Eurotransgaz” și Compania românească „Transgaz” SA, ca asociat unic, a fost anunțat câștigător al concursului de privatizare a „Vestmoldtransgaz”, prin care SRL „Eurotransgaz” și-a asumat obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termen de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 milioane de euro.Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.