31 august, Ziua Limbii Române

În Republica Moldova este sărbătorită astăzi, 31 august, Ziua Limbii Române. Avându-şi originea în anii 1988-1989 când în Moldova, în virtutea unor libertăţi oferite de politica conducătorului Uniunii Sovietice, pornise mişcările de eliberare naţională, Ziua Limbii Române este o sărbătoare naţională, percepută drept un simbol al libertăţii.

31 augusr_Ziua Limbii Romane

Pe 31 august 1989, poporul Moldovei a revendicat autorităţilor sovietice dreptul de a vorbi în limba maternă, de a scrie cu grafie latină şi de a-i conferi statutul de limbă oficială a republicii sovietice. Aceasta fusese prima mare victorie, obţinută în lupta pentru independenţa ţării.

Simbol al Libertății în cuget, vorbire și alegere, Ziua Limbii Române este tradițional sărbătorită în toate localitățile țării. Cu acest prilej autoritățile organizează diferite manifestări dedicate Limbii Române, cum ar fi recitaluri de poezie românească, lansări de carte, expoziții, concerte grandioase cu participarea renumiților artiști din țară și de peste hotare.

În capitală evenimentele, dedicate sărbătorii vor începe la ora 10:00 cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor. Vor urma discursuri şi recitaluri de muzică şi poezie.

La Academia de Ştiințe a Moldovei, în contextul Centenarului Unirii, va avea loc sesiunea de lecturi academice, dedicata sărbătorii naționale – Ziua Limbii Române. Lecturile vor fi susținute de academicianul Eugen Simion, pe tema „Cultura națională și provocările globalizării”.

La Biblioteca Națională va fi lansată versiunea italiană a romanului „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija. Romanul redă drama basarabenilor deportați. Este o carte despre dragoste, suferință, viață și moarte. Publicat în anul 2009, romanul lui Nicolae Dabija este considerat drept cea mai citită carte în spațiul românesc.

Seara va culmina cu un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Începând cu ora 18:00 şi până la 23:00, pe scenă vor evolua Orchestra municipală de muzică populară a fraţilor Advahov, Orchestra simfonică condusă de Dumitru Cârciumaru şi band-ul lui Cristofor Aldea-Teodorovici. Publicul va fi încântat de interpreţi precum: Tania Cerga, Vali Boghean, Natalia Gordienko, Geta Burlacu, Zinaida Julea şi Valentin cu Amelia Uzun, iar maestrul Eugen Doga va avea un duet de excepţie cu soprana Mariana Bulicanu.

Din anul 2012 Ziua Limbii Române este sărbătorită și în România.

trm.mdCategorii:Actualitate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.