Banca Mondială oferă Moldovei un împrumut de $35 milioane

Cetăţenii, investitorii locali şi străini, instituţiile şi agenţiile statului din Republica Moldova vor beneficia de siguranţa sporită a drepturilor de proprietate şi de pieţe imobiliare mai dezvoltate în ţară, graţie unui împrumut în sumă de 35 milioane de dolari americani pentru proiectul „Înregistrarea şi evaluarea funciară (IEF)”, aprobat pe 30 august de Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale (BM).

Banca Mondiala

Foto: gov.md

Potrivit unui comunicat, publicat pe pagina oficială a BM, creșterea integrității, transparenței și eficienței sistemului cadastral și efectuarea evaluării proprietăților imobiliare, constituie priorități pentru Grupul Banca Mondială în cadrul sprijinului oferit pentru dezvoltarea și creșterea economică a țării. Ameliorarea echității și a corectitudinii în sistemul de înregistrare și evaluare funciară va garanta tuturor oportunități egale în exercitarea drepturilor de proprietate.

„Proiectul „Înregistrarea și evaluarea funciară” va asigura continuitatea activităților anterioare de înregistrare masivă a imobilului în Republica Moldova, realizate de-a lungul anilor”, a declarat Anna Akhalkatsi, director de țară pentru Moldova în cadrul Băncii Mondiale. „Guvernanța economică și guvernanța în domeniul serviciilor publice stau la baza Cadrului de parteneriat cu Republica Moldova, odată ce ne propunem să ajutăm toți cetățenii să se bucure de oportunități egale și de reguli clare privind drepturile de proprietate, care sunt fundamentale pentru o economie competitivă”, a mai spus Anna Akhalkatsi.

Proiectul va permite autorităților țării să realizeze evaluarea și înregistrarea masivă pe plan național, fără costuri directe pentru cetățeni și mediul de afaceri. Proiectul va contribui, de asemenea, la consolidarea supremației legii și responsabilizarea instituțiilor prin sporirea siguranței drepturilor de proprietate, creșterea transparenței datelor cu privire la proprietățile imobiliare și ameliorarea eficienței sistemului cadastral.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Banca Mondială în 1992, peste 1 miliard de dolari SUA au fost alocați pentru aproximativ 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active, suma totală a angajamentelor constituind 357,9 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educația, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.



Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.