Două volume de carte despre poetul Mihai Eminescu, lansate la Bookfest

Două volume de carte, „Eminescu – semne și simboluri de aur” și „Seducția absolutului. Exerciții de hermeneutică eminesciană”, semnate de Terezia Filip, au fost lansate vineri, 31 august, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest. Potrivit autoarei, cărțile s-au născut din marea dorință de a-l descoperi continuu pe poetul Mihai Eminescu, transmite IPN.

Bookfest_Eminescu

Terezia Filip spune că volumul „Seducția absolutului. Exerciții de hermeneutică eminesciană” are la bază acel „ceva care cheamă în atmosfera poeziilor lui”. În scrierea celei de-a doua cărți – „Eminescu -semne și simboluri de aur”, autoarea spune că a fost sedusă de „simbolismul supremației”. „Simbolismul hermeneutic, aurul, este un simbol al supremației în ceea ce privește divinitatea, rivalitatea, iubirea absolută. De aceea, Eminescu își încoronează cumva ființele despre care vorbește în poemele sale. Le găsim în ipostaze de aur”, spune autoarea. Terezia Filip consideră că Eminescu trebuie studiat mult mai mult decât se face acum în școală și acasă.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a menționat, parafrazându-l pe Emil Cioran, care spunea despre Shakespeare că este „pana cu care Dumnezeu și-a scris cultura, că și poporul român poate spune că Eminescu este pana cu care fost scrisă cultura română”.

Criticul literar, Ana Bantoș, a menționat că cele două cărți lansate demonstrează că Eminescu rămâne mereu sursa la care se revine pentru a ne cunoaște mai bine pe noi înșine. „Pentru noi Eminescu înseamnă foarte mult. A te întoarce mereu la Eminescu înseamnă foarte mult. Terezia Filip ne îndeamnă să revenim la Eminescu altcumva”. Ea mai spune că Mihai Eminescu trebuie citit dincolo de subiectivism.

În cele cinci zile ale Salonului Internațional de carte Bookfest Chișinău, care are loc în perioada 29 august-2 septembrie, cele mai importante edituri din Republica Moldova și România îi așteaptă pe cititori cu o bogată ofertă editorială. În total, participă circa 50 de edituri care vor expune peste 50 de mii de volume, reunite în 60 de standuri individuale.Categorii:Cultură

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.