Volumul transferurilor bănești în Moldova s-a majorat cu 15%

La începutul lunii august, volumul transferurilor băneşti nete din străinătate în Moldova prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice a constituit $756 mil., fiind cu 15,1% mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2017.

banci_euro_dolari_statistica_credit_sistem-bancar

Foto: bancibancomate.ro

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, citate de Infotag, în luna august în republică au fost transferați $115,73 mil. sau cu 9,9% mai mult decât în anul trecut.

Majoritatea absolută a transferurilor au fost efectuate prin intermediul sistemelor de transferuri băneşti – $97,89 mil. În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în euro le-a revenit ponderea principală de 45,9 % (+ 6.7 p.p.), urmate de transferurile în dolari SUA – 45,7% (- 4.1 p.p.) și cele în ruble rusești – 8,4 % (- 2.6 p.p.).

Conform provenienței geografice, 40% din transferuri au fost expediate din țările Uniunii Europene, 31,2% – din țările CSI, iar 28,8% – din alte ţări.

În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice sunt de remarcat transferurile din Rusia cu o pondere de 30% ($34.66 mil.) din total, ceea ce este cu 5,4% mai puțin comparativ cu iulie 2017.

De asemenea, de menționat transferurile din Israel – $18,64 mil., din Italia – $14,06 mil., SUA – $9,33 mil., Germania – $7,44 mil., Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – $6.76 mil., Franța – $4.36 mil., Spania – $1.48 mil., Irlanda – $1.39 mil., Portugalia – $1.34 mil., Turcia $1.21 mil., România – $1.14 mil., din alte state – $13.92 mil.

BNM menționează că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale precum pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, donaţii şi altele.

În anul 2017, volumul transferurilor băneşti nete din străinătate în Moldova prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice a constituit aproape $1,2 mlrd., fiind cu $121 mil. (11,2%) mai mult decât în anul precedent.

Maximul istoric al transferurilor bănești a fost înregistrat în anul 2008, când cetăţenii R. Moldova au transferat în ţară $1,66 mlrd.

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.