Volumul vânzărilor de servicii de telefonie mobilă în Moldova scade văzând cu ochii

În primul semestru, volumul total al vânzărilor serviciilor de telefonie mobilă a scăzut cu circa 99,4 mil. lei (-6%) faţă de anul trecut și a alcătuit 1,546 mlrd. lei.

smartphone_trafic-mobil_internet

Foto: gadget.ro

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), numărul utilizatorilor s-a micșorat, față de finalul anului 2017, cu 51,5 mii (-1,2%) și a constituit 4,4 mil., iar volumul traficului de voce s-a diminuat, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 26,2 mil. minute (-0,8%) și a alcătuit 3,063 mlrd. minute.

Potrivit ANRCETI, scăderea pieței de telefonie mobilă a fost determinată, de fapt, de micșorarea vânzărilor realizate de Moldcell și Orange Moldova.

Volumul vânzărilor înregistrate de Moldcell s-a redus cu 9% și a totalizat 465,1 mil. lei, vânzările efectuate de Orange Moldova s-au diminuat cu 5,9% și au depășit 998,6 mil. lei. Totodată, vânzările înregistrate de Moldtelecom au sporit cu 12,1% și au totalizat peste 82,2 mil. lei.

În consecință, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) a scăzut cu 2,4% şi a alcătuit 71,3 lei. Moldtelecom a înregistrat un ARPU de 83 lei, Orange Moldova – de 75,4 lei și Moldcell – de 62,4 lei.

La finalul primului semestru 2018, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de volumul de vânzări, au fost următoarele: Orange Moldova – 64,6%, Moldcell – de 30,1% şi Moldtelecom – de 5,3%.

Micșorarea numărului total de utilizatori a fost cauzată de diminuarea bazei de clienți ai companiilor Orange Moldova, cu 42,6 mii, atingând cifra de 2,5 mil. și Moldcell cu 19,9 mii, ajungând la 1,4 mil. Numărul clienților Moldtelecom a crescut cu 10,9 mii și a alcătuit 386,2 mii. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 de locuitori ai R. Moldova a scăzut cu 1,45% și a alcătuit 124,2%.

Traficul mediu lunar (MoU) generat de un utilizator, în primul semestru al anului 2018, a constituit 270 minute, iar durata unui apel a fost de 1,7 minute. Cele mai multe minute – 309 – a vorbit în mediu lunar la telefon un utilizator al companiei Orange Moldova. Un utilizator deservit de Moldtelecom a vorbit la telefon în mediu lunar 286 minute, iar cel deservit de Moldcell – 199 minute.

InfotagCategorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.