Cetățeni turkmeni porniți pe jos în Europa, depistați la frontiera moldo-română

Polițiștii de frontieră din Sculeni au surprins doi cetățeni ai Republicii Turkmenistan în timp ce căutau un loc mai sigur de a trece ilegal frontiera moldo-română. Fiind opriți din drum și deconspirate intențiile, ambii bărbați au solicitat azil în Republica Moldova.

turkmeni

Foto: border.gov.md

În noaptea de 2 septembrie a.c., patrula Sectorului Poliției de Frontieră „Sculeni” aflată în misiune de supraveghere și control al frontierei de stat, a observat cu ajutorul dispozitivului cu termovizor două persoane care cercetau împrejurimile. Operativ polițiștii de frontieră au acționat, fiind reținuți în flagrant doi bărbați fără acte de identitate și care nu-și puteau justifica prezența în zonă. Pentru identificarea persoanelor și stabilirea circumstanțelor pe caz, inșii au fost conduși la sediul Sectorului.

Din cercetările primare s-a aflat că este vorba despre doi cetățeni ai Republicii Turkmenistan cu vârste de 31 și, respectiv de 41 de ani. În cadrul audierii, aceștia au recunoscut că pe teritoriul Republicii Moldova au ajuns ilegal. La sfârșitul lunii august curent, le-a reușit să treacă hotarul moldo-ucrainean, prin regiunea transnistreană. La fel, nu au ascuns nici faptul că intenționau să treacă înot Prutul și să ajungă în una din țările UE, de unde acum trei ani au fost deportați.

Ca urmare a perchezițiilor asupra bunurilor deținute, de la aceștia au fost ridicate telefoane, produse de necesitate personală și sume de bani: 270 de euro, 500 de dolari, 170 lei și 55 de somoni.

Într-un final al discuțiilor dintre polițiștii de frontieră și cetățenii străini, cei din urmă au solicitat protecție umanitară din partea statului Republicii Moldova. În prezent, bărbații se află la centrul de plasament al Biroului Migrație și Azil al MAI.

Totodată, pe faptul dat au fost pornite două cauze penale pentru tentativa trecerii ilegale a frontierei de stat și în continuare echipa comună, formată din angajații Poliției de Frontieră și Procuratura Ungheni, cercetează incidentul sub toate aspectele legale.

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.