Ponderea exporturile spre UE se apropie de 70%

Exporturile Republicii Moldova au atins un maxim istoric, 68,7 la sută dintre mărfurile autohtone au ajuns în șapte luni ale acestui an pe piața UE.

Export_UE

Foto: ipn.md

Datele statisticile privind comerțul exterior al Republicii Moldova în ianuarie-iulie 2018, făcute publice astăzi de Biroul Național de Statistică (BNS), confirmă prognozele experților, care anticipează o creștere a ponderii Uniunii Europene în totalul exporturilor din Republica Moldova, pe sfârșit de an, la 70 la sută.

Potrivit statisticilor, exporturile de mărfuri moldovenești au crescut cu 25,8 la sută, în șapte luni ale acestui an în comparație cu perioada similară a anului precedent, până la 1 miliard 534 milioane de dolari. Este un avans aproape dublu față de prognozele Ministerului Economiei și Infrastructurii pe întreg anul, de 15 la sută.

O creștere și mai mare, de 35,4 la sută, au înregistrat exporturile de mărfuri pe piața comunitară, față de un avans de 16,0 la sută pe piața CSI.

Ascensiunea livrărilor pe piața externă „în proporție de 90% este determinată de creșterea exporturilor către Uniunea Europeană, o contribuție fără precedent în istoria comerțului nostru extern. Amintim că în 2017 contribuția UE la creșterea exporturilor noastre tot a fost extrem de mare de 75%”, nota anterior economistul Veaceslav Ioniță. El apreciază că în cazul în care tendința se va păstra, atunci în 2018 „exporturile spre UE ar putea constitui 70 la sută din totalul exporturilor, ceea ce este echivalent cu exporturile spre CSI de acum 20 de ani”.

Este al șaselea an consecutiv în care cota exporturilor de mărfuri moldovenești spre UE este în ascensiune. Trei țări, membre ale Uniunii Europene, respectiv România, Italia și Germania au ocupat primele trei poziții în clasamentul statelor partenere în comerțul exterior, conform rezultatelor pentru șapte luni ale anului.

O creștere importantă în ianuarie-iulie 2018, de 32,2 la sută, au înregistrat exporturile de mărfuri autohtone, care au reprezentat 66,4 la sută din total. De asemenea, reexporturile de mărfuri străine au însumat 515,2 milioane de dolari SUA (33,6% din total exporturi), majorându-se cu 14,7% comparativ cu ianuarie-iulie 2017. Reexporturile de mărfuri după prelucrare (îmbrăcăminte, fire, cabluri și transformatoare electrice, încălțăminte și părți de încălțăminte, nuci decojite, scaune și alt mobilier, valize, geamantane) au deținut 24,6% în total exporturi, iar reexporturile de mărfuri clasice, care nu au suferit transformări esențiale (medicamente, țigări de foi, rachiuri, lichioruri și alte băuturi spirtoase, țesături, materiale tricotate sau croșetate, uleiuri esențiale, preparate pentru toaleta, produse pentru înfrumusețare, articole de transport sau de ambalare din materiale plastice, combustibili, vehicule rutiere) – 9%.

Datele BNS mai relevă că în ianuarie-iulie 2018, importurile de mărfuri au constituit 3 miliarde 223,5 milioane de dolari SUA, volum superior celui înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 25 la sută.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.