CNA și Consiliul Concurenței își unesc eforturile

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) Bogdan Zumbreanu şi președintele Consiliului Concurenței (CC) Viorica Cărare au semnat, astăzi, un acord de colaborare, prin care instituțiile își propun să prevină şi să combată corupția, fortificând astfel integritatea publică în domeniul concurenței.

Viorica Carare_Bogdan Zumbreanu

Viorica Cărare și Bogdan Zumbreanu. Foto: cna.md

Potrivit textului documentului, Părțile vor asigura, prin acțiuni comune de prevenire și combatere a corupției, un mecanism de sporire a încrederii societății în faptul că entitățile şi agenții publici îşi îndeplinesc misiunea în conformitate cu interesul public. Acest lucru va fi posibil prin angajamentul celor două instituții de dezvolta relațiile de colaborare, de a face schimb de informații și experiență și de a implementa standardele de integritate prin politici în domeniul concurenței.

Astfel, CC va organiza instruiri şi campanii de sensibilizare anticorupție, va încuraja subiecții să denunțe cazurile de corupţie din domeniul concurenței și va acorda sprijin CNA în investigațiile desfășurate, în modul prevăzut de legislaţia în vigoare. La rândul său, Centrul va oferi suport consultativ și metodologic la elaborarea documentelor de politici anticorupție şi implementarea măsurilor de prevenire şi combatere a corupţiei în domeniul de activitate al CC.

Potrivit directorului CNA Bogdan Zumbreanu: „CNA își dorește de mai mult timp să aibă o colaborare strânsă cu Consiliul Concurenței, pentru că activitatea celor doua instituții se intersectează frecvent când vorbim despre încălcările admise de unii agenți economici. Noi toți vrem să avem un mediu de afaceri liber, care activează în limitele legii, însă nu întotdeauna aceasta se întâmplă. Și atunci când cineva comite o infracțiune în urma căreia e prejudiciat statul, CNA intervine pe filiera penală, sancționând persoanele care au admis încălcări. Nu însă întotdeauna sancțiunile sunt proporționale cu faptele comise, iar anchetele durează în timp – perioada în care activitatea agentului economic este sistată. Am analizat profund aceste situații și am ajuns la concluzia că, Consiliul Concurentei poate să ne ajute în acest sens. CC are suficiente instrumente care sunt mai operative și mai eficiente atunci când vorbim despre sancțiunile pecuniare. CNA nu urmărește scopul de a umple mediul de afaceri cu dosare penale și de a închide businessul agenților economici. Dacă sunt abateri grave, sancțiunile trebuie să fie corespunzătoare și aici vedem rolul important al CC, care are posibilitate să sancționeze cu amenzi agentul economic, iar banii să ajungă în bugetul de stat”.

Președintele Consiliului Concurenței Viorica Cărare a menționat: „Practicile anticoncurențiale ale agenților economici și acțiunile anticoncurențiale ale autorităților publice, deseori, prezintă semne de corupție și evident distorsionează mediul concurențial. În acest sens, acțiunile Consiliului Concurenței și Centrului Național Anticorupție vor contribui la creșterea eficienței activității organelor de ocrotire a normelor de drept, atât în vederea prevenirii cât și a reprimării practicilor ilegale. Colaborarea Consiliului Concurenței și Centrului Național Anticorupție va avea efect sinergic, contribuind la creșterea bunăstării cetățenilor Republicii Moldova și la eficientizarea utilizării banilor publici”.

Acordul, încheiat pe o perioadă nedeterminată, intră în vigoare la momentul semnării şi poate fi modificat cu aprobarea ambelor părți.Categorii:Actualitate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.