Moldovenii de peste hotare se pot înregistra pentru a participa la alegerile parlamentare

Înregistrarea prealabilă a cetățenilor R. Moldova în străinătate pentru a participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 continuă, a declarat președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu.

CEC_urna_vot_votare

Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Alina Russu a menționat că procedura de înregistrare are drept scop mai buna organizare a procesului de votare, dar nu este obligatorie. Alegerile peste hotare se vor desfășura la fel ca şi în interiorul țării, în baza sistemului electoral mixt.

„Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, alegătorii vor primi două buletine de vot: unul pentru circumscripția națională (votarea pe listele de partid) şi una pentru circumscripția uninominală (votarea pentru candidații din circumscripțiile electorale). Potrivit amendamentelor adoptate la legislația electorală, numărul maxim de buletine de vot care vor fi transmise la o secție de votare în străinătate este de 5000, dar nu de 3000, ca mai înainte”, a menționat președinta CEC.

Ea a reamintit că pentru cetățenii Republicii Moldova din străinătate au fost create trei circumscripţii electorale uninominale. La baza acestor modificări se află principiul reprezentativității. Conform informațiilor publicate pe site-ul CEC, în circumscripția electorală în est de Republica Moldova sunt incluse 48 de țări, în circumscripția în vest de RM – 43 de țări. De asemenea, va fi creată o circumscripție pentru țările din America de Nord şi de Sud și Canada.

„Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise conform criteriilor stabilite în Codul electoral. În primul rând, acestea vor fi deschise la misiunile diplomatice și consulare ale Moldovei”, a spus Russu.

În prezent, Moldova are 44 de misiuni diplomatice și consulare în străinătate. La alegerile prezidențiale din 2016 au fost deschise 100 de secții de votare peste hotare.

Conform legislaţiei, cetățenii R. Moldova care locuiesc în afara țării pot colecta semnături pentru a-și înregistra candidatura în orice circumscripție electorală. Acest lucru se referă și la cei care doresc să-și înregistreze candidatura din partea celor două circumscripții electorale create pentru locuitorii din Transnistria. Ceilalți pretendenţi la mandatele de deputat vor putea colecta semnături în sprijinul candidaturii lor numai în circumscripția din care intenționează să candideze.

Infotag

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. Acest serviciu e activ deja de jumatate de an, insa cetatenii refuza sa se inregistreze, iar atunci cind vor veni alegerile, ei se vor victimiza ca nu e ajunge buletine de vot.

    Apreciază

  2. CEC-ul de o perioada buna de timp a prezentat si informat prin numeroase spoturi informative atit cit in intern dar si in extern despre modul de vot al cetatenilor din afara tarii, ramane deja pe responsabilitate fiecarui inregistrare prealabila si participarea la vot, Votul fiecarui din noi conteaza!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.