Premierul neagă acuzațiile de plagiat care i se aduc

Şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez a trebuit să se apere cu virulenţă, joi, în faţa acuzaţiilor de plagiat în teza sa, în timp ce scandalul diplomelor suspecte continuă să zdruncine clasa politică din Spania, informează AFP şi EFE.

Pedro Sanchez

Pedro Sanchez. Foto: apnews.com

„Informaţiile apărute în unele mass-media care susţin existenţa unui plagiat în redactarea tezei mele de doctorat sunt absolut FALSE”, a notat Sanchez joi dimineaţa pe contul său de Twitter. „Voi întreprinde acţiuni în justiţie pentru a-mi apăra onoarea şi demnitatea dacă ceea ce a fost publicat nu va fi rectificat”, a continuat premierul socialist într-un mesaj virulent.

Cotidianul conservator ABC îl acuză pe Pedro Sanchez că a recurs la plagiat în teza sa de doctorat în economie, susţinută în 2012 la Universitatea privată Camilo Jose Cela, nu departe de Madrid, şi intitulată ‘Inovaţii ale diplomaţiei economice spaniole: analiza sectorului public (2000-2012)’.

Necunoscut la acea vreme marelui public, Pedro Sanchez ar fi preluat, potrivit publicaţiei, fără să citeze, articole ale altor economişti, rapoarte guvernamentale şi chiar jurnalul oficial spaniol. Pentru a înlătura suspiciunile, Sanchez, a cărui teză nu putea fi până acum consultată online spre deosebire de alte lucrări universitare, a anunţat câteva ore mai târziu că o va face „disponibilă în totalitate” începând de vineri.

Într-un comunicat, universitatea la care Pedro Sanchez şi-a susţinut doctoratul a anunţat că a examinat procedura de atribuire a titlului său de doctor şi a confirmat că aceasta s-a făcut respectând „controalele obişnuite în mediul universitar”.

Miercuri, şeful guvernului a avut un schimb tensionat de replici în camera deputaţilor cu liderul partidului de centru-dreapta Ciudadanos, Albert Rivera, care i-a declarat: „Faceţi-vă teza publică! Să punem capăt suspiciunilor în legătură cu ea!”.

Rivera şi-a exprimat suspiciunile în condiţiile în care dezvăluiri asupra „diplomelor de complezenţă” acordate unor personalităţi politice s-au multiplicat în ultimele luni în Spania, ducând la mai multe demisii. Cea mai recentă victimă, ministrul sănătăţii Carmen Monton a demisionat marţi. Potrivit mass-media, ea a obţinut un master în condiţii suspecte şi a recurs la plagiat în lucrarea sa de licenţă.

Înainte ei, preşedinta conservatoare a regiunii Madrid, Cristina Cifuentes, a trebuit de asemenea să demisioneze pentru acuzaţii similare asupra lucrării sale de masterat.

De asemenea, justiţia anchetează asupra parcursului universitar al preşedintelui Partidului Popular (PP, centru-dreapta), liderul opoziţiei Pablo Casado. El a recunoscut că a obţinut la aceeaşi universitate ca şi Carmen Monton şi Cristina Cifuentes un master fără a asista la cursuri şi fără a prezenta o lucrare de licenţă.

Agerpres

Reclame


Categorii:Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.