Cheltuielile lunare ale moldovenilor au depășit din nou veniturile

R. Moldova nu a reușit să-şi consolideze succesul primului trimestru, când veniturile disponibile pe cap de locuitor au depășit cheltuielile. În al doilea trimestru, locuitorii republicii au cheltuit cu 5 lei mai mult decât veniturile obţinute.

Minimul de existenta_Republica Moldova

Foto: Rodion Proca / sputnik.md

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, citate de Infotag, în aprilie-iunie, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2374 lei, fiind în creştere cu 6,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum), veniturile populaţiei au înregistrat o creştere de 3,3%.

Principala sursă de venit a populaţiei rămâne salariul – 42,4%, ceea ce este cu 0,8 puncte procentuale mai puţin decât anul trecut. Apoi urmează prestaţiile sociale – 23,9% (+1,9 p.p.) şi transferurile rudelor de peste hotare – 16,5% (-1,2 p.p.). Veniturile obţinute din activitățile pe cont propriu au constituit 13,5%, inclusiv 7,3% din activitatea individuală agricolă.

Veniturile populaţiei din mediul urban sunt cu 643 lei (de 1,3 ori) mai mari decât veniturile populaţiei din mediul rural. Cota salariilor, de asemenea, este diferită – 53,6% şi, respectiv, 31%. Populaţia rurală, în comparaţie cu cea urbană, este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora fiind de 21,9% faţă de 11,2% în cazul populaţiei din mediul urban.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană 2379 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 5,9%. În acelaşi timp, aproape jumătate din cheltuieli sunt destinate necesarului de consum alimentar – 45% (+0,7 p.p.).

Pentru întreținerea locuinței o persoană a alocat în medie 18,2% din cheltuielile totale de consum (-0,2 p.p.), iar pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – 10,4%. Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru sănătate – 5,4%, comunicații – 4,4%, transport – 3,8%, dotarea locuinței – 3,7%, învățământ – 0,4%.

Cheltuielile populaţiei de la oraş constituie în medie 2746 lei per persoană, fiind cu 652 lei sau de 1,3 ori mai mari decât la sate.

În 2017, veniturile disponibile ale populaţiei Moldovei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2244,9 lei, fiind cu 9,3% mai mult faţă de anul precedent. Cheltuielile au însumat 2250,3 lei (+6,3%).

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.