Cum justifică Erdogan primirea unui avion de lux din Qatar

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a justificat, pe fondul criticilor opoziţiei, primirea din Qatar a unui avion de lux în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, argumentând că este un cadou destinat statului turc.

Erdogan_avion

Foto: thenational.ae

Postul public turc TRT Haber a relatat că emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, i-a oferit lui Recep Tayyip Erdogan un avion de lux. Cotidianul Hurriyet a precizat că este vorba de o aeronavă de tip Boeing 747-8. Avionul are normal capacitatea de 400 de locuri, dar a fost recondiţionat şi are doar 76 de locuri.

Sezgin Tanrikulu, un deputat din cadrul Partidului Popular Republican (CHP, de opoziţie), a exprimat preocupare că avionul a fost cumpărat din bugetul Turciei, care are probleme financiare grave din cauza fluctuaţiilor lirei. Formaţiunea CHP a denunţat achiziţionarea unui „palat zburător”.

Însă Recep Erdogan susţine că avionul în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari a fost donat. Emirul Qatarului „mi-a spus: «Nu iau bani de la Turcia. Ofer acest avion cadou Turciei»”, a declarat Erdogan.

Liderul de la Ankara a precizat că avionul va fi revopsit. „După aceea, vom călători cu el. Dar este vorba de un avion al Republicii Turcia, nu de avionul meu personal”, a spus Erdogan, citat de agenţia Reuters.

Qatarul este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Turciei. Guvernul din Qatar a aprobat recent un plan de asistenţă şi investiţii în valoare de 15 miliarde de dolari, în contextul fluctuaţiilor lirei şi inflaţiei din Turcia.

Mediafax

Reclame


Categorii:Externe

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.