Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei a chemat marţi Franţa să instituie noi măsuri pentru ameliorarea prevenirii corupţiei în rândul membrilor parlamentului, transmite AFP.

Consiliul Europei

Foto: otstrasbourg.fr

În cel mai recent raport de 26 de pagini referitor la Franţa, GRECO cere Parisului ”progrese suplimentare”, fiind vizat în primul rând accesul publicului la declaraţiile de patrimoniu ale parlamentarilor.

În recomandările sale, organul anticorupţie al Consiliului Europei cere ca declaraţiile de patrimoniu ale deputaţilor şi senatorilor să fie făcute ”accesibile cu uşurinţă şi ansamblului publicului”, pentru ”remedierea discreditării clasei politice”.

Remarcând o ”ocazie ratată”, GRECO îşi exprimă regretul că această recomandare nu a fost aplicată în momentul adoptării ”legii pentru încrederea în viaţa politică”, în 2017, aşa cum a propus Înalta autoritate pentru transparenţa vieţii publice.

Raportul atrage atenţia şi asupra regulilor referitoare la conflictele de interese şi la cadouri.

”Ar fi util ca Senatul (francez) să dezvolte instrumente pedagogice şi stimulative în vederea întăririi prevenţiei şi tratării conflictelor de interese”, susţin experţii GRECO, care salută totuşi ”mai multe progrese pozitive”.

Franţa este chemată să prezinte un nou raport privind stadiul punerii în practică a acestor recomandări înaintea datei de 30 iunie 2019.

Agerpres

Reclame