Pavel Filip: „În sfârșit, noi avem o viziune pentru domeniul apărării”

„În sfârșit, noi avem o viziune pentru domeniul apărării. Republica Moldova nu poate întreține o armată foarte mare, dar suntem obligați să avem o armată bine pregătită și profesionistă. Și, desigur, îmi doresc să folosiți armele doar în timpul aplicațiilor militare și antrenamentelor”, a spus premierul Pavel Filip în ccadrul vizitei de ieri la baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca.

Filip_Sturza_aparare

Foto: gov.md

În cadrul vizitei, premierul Filip a remarcat că în urma aprobării programului „Armata profesionistă 20182021”, în acest an numărul militarilor prin contract a crescut cu peste 300, iar numărul militarilor în termen a scăzut cu 400. Conform planului, pentru 2019 numărul militarilor în termen va scădea cu încă 1000, astfel încât, din 2021 serviciul militar nu va mai fi obligatoriu.

Pavel Filip a discutat cu militarii despre condițiile de activitate, echipamentele folosite, dar și sa informat despre procesul de pregătire a militarilor. În timpul vizitei, premierul l-a reîntâlnit și pe tânărul militar căruia ia înmânat diploma de absolvire în luna iunie. Pavel Filip i-a urat succese în cariera lui profesională.

Prim-ministrul a asistat și la exercițiul multinațional „Scutul de foc – 2018”, care se desfășoară în scopul instruirii comune a armatelor ţărilor partenere. La acest antrenament participă circa 800 de militari din subdiviziunile de artilerie ale Armatei Naţionale, reprezentanţi ai Trupelor de Carabinieri, precum şi contingente din România şi Statele Unite ale Americii. În context, premierul a mulțumit partenerilor pentru sprijinul oferit.

 

În cadrul Programului Inițiativa Globală pentru Operațiuni de Menținere a Păcii, SUA a oferit țării noastre un sprijin financiar în valoare de circa 4 milioane de dolari. Cu acești bani a fost renovat poligonul și modernizate cazărmile bazei militare.



Categorii:Politică

Etichete:, , ,

2 răspunsuri

  1. Nu vad rostul sa tinem sute de soldati pentru un an de zile. Mai bine reduci in numar, le dai salarii, pentru a fi ei mereu pregatiti.

    Apreciază

  2. La început noul ministru era privit cu neîncredere, că este prea tînăr, că nu este din sistem și tot așa, dar iată că în scurt timp a reușit să vină cu un plan bine definit, despre cum se poate cu adevărat de reformat armata națională.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.