Când UE va debloca asistența financiară pentru R. Moldova

Uniunea Europeană va debloca asistența financiară pentru R. Moldova după alegerile din 2019 și după instalarea noii puteri, a declarat europarlamentarul Petras Auštrevičius.

Petras Austrevicius

Petras Auštrevičius. Foto: austrevicius.lt

Autorul celui mai recent raport privind aplicarea prevederilor Acordului de Asociere al R. Moldova cu UE a subliniat că Bruxelles-ul vrea să rămână partenerul Chișinăului, dar vrea ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar UE, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Petras Auštrevičius și-a exprimat îngrijorarea cu privire la statul de drept, democrația și independența justiției din R. Moldova.

„Actuala legislație privind alegerile nu respectă recomandările Comisiei Veneția și ale UE. De aceea rămânem critici și rezervați în a aprecia situația curentă, atât la nivel politic, cât și social, și juridic din R. Moldova”, a declarat parlamentarul european.

El a amintit că nu a fost respectat nici rezultatul alegerilor la Primăria Chișinău. „De aceea nu putem lua o decizie cu privire la asistența macrofinanciară… doar după următoarele alegeri și după ce noua putere se instalează putem reveni la această decizie. Nu putem transfera acum banii, pentru că nu sunt îndeplinite criteriile politice”, a punctat Petras Austrevicius.

El a mai atenționat că Uniunea Europeană analizează reformele sector cu sector. „De aceea, dacă, de exemplu, reformele făcute în serviciile financiare, în sistemul bancar, sunt destul de bune, nu același lucru se poate spune despre reformele în sistemul judiciar sau în aplicarea statului de drept”, a specificat oficialul european.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.