Găgăuzii își vor alege un nou bașcan pe 19 mai

Alegerile bașcanului autonomiei găgăuze au fost stabilite pentru 19 mai 2019. Potrivit Infotag, această hotărâre a fost luată vineri de către Adunarea Populară a Găgăuziei (APG).

gagauzia

Foto: Dan Guțu / ipn.md

La ședința plenară de vineri, APG, prin majoritatea de vot, a respins inițiativa guvernatorului autonomiei, Irina Vlah, privind stabilirea datei alegerilor anticipate ale bașcanului pe 17 februarie 2019. Împotrivă s-au pronunțat 18 din 35 de deputați ai APG.

Deputatul Partidului Democrat, Serghei Cernev, a propus desfășurarea alegerilor după sărbătorilor din mai.

„Prea multe se vorbeşte despre data de 17 februarie. Trebuie să evităm speculațiile, pentru că sunt presați primarii. Preoții țin predici că alegerile trebuie desfăşurate înainte de post. Propun să stabilit data alegerilor pentru a doua jumătate a lunii mai”, a subliniat Cernev.

În cadrul ședinței, vicepreședintele APG, Alexandr Suhodolschi, a remarcat că inițiativa Irinei Vlah este una reuşită şi oportună și trebuie susținută.

Cu colegul său nu a fost de acord un alt vicespeaker al APG, Alexandr Tarnavschi, care a menționat că desfășurarea alegerilor bașcanului cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare din Moldova „poate să inducă în eroare alegătorii”. El consideră că un exemplu elocvent în acest sens sunt „alegerile prezidențiale din 2016, care practic s-au desfăşurat în paralel cu alegerile APG”.

„Electoratul era dezorientat din cauza comasării alegerilor în APG cu alegerile prezidențiale. Programele candidaților s-au amestecat în mintea majorității populației. Trebuie să oferim alegătorilor dreptul de a face o alegere echilibrată”, a subliniat el.

Deputatul Sergiu Cimpoieș a propus o altă dată pentru desfășurarea alegerilor, pe 27 ianuarie.

„Prerogativa de numire a alegerilor bașcanului ţine de competența exclusivă a APG. Numirea alegerilor bașcanului cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare nu este corectă. Dar la sfârșitul lunii ianuarie ar fi destul de potrivit. Chiar dacă vor fi două tururi, alegătorul are timp să îşi revină și să se gândească la alegerile parlamentare din Moldova”, a conchis el.

În final, alegerile au fost stabilite pentru 19 mai. Pentru această decizie au votat 18 deputați, iar 10 au fost împotrivă.

Bașcanul Irina Vlah a propus desfășurarea alegerilor bașcanului pe 17 februarie 2019 (cu o săptămână înainte de alegerile în Parlamentul Moldovei). Legislația Găgăuziei prevede că „alegerile noi ale șefului Găgăuziei se desfășoară nu mai târziu de trei luni de la formarea postului vacant”. Irina Vlah a spus că va candida pentru un al doilea mandat. Pe de altă parte, susţinătorii Partidului Democrat au pledat ca alegerile să se petreacă mai târziu. Această opinie este susținută și de fostul primar al Comratului, Nicolai Dudoglo, care, la fel, intenționează să lupte pentru mandatul de bașcan.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.