Dodon, suspendat iarăși din funcție: „Curtea Constituțională a comis o dublă ilegalitate”

Președintele Igor Dodon a fost suspendat temporar, din nou, din funcţie. Hotărârea a fost luată astăzi, 24 septembrie, de către magistraţii Curţii Constituţionale (CCM), după ce un grup de deputaţi PDM au depus o sesizare la Înalta Curte. Motiv a servit refuzul repetat al lui Igor Dodon să-i numească pe Nicolae Ciubuc şi Silvia Radu în funcţiile de miniştri.

Igor Dodon

Igor Dodon. Foto: fb.com/dodon.igor1

Refuzul preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de numire a candidaţilor propuşi repetat de către prim-ministru la funcţia de miniştri constituie o încălcare a obligaţiilor sale constituţionale – este constatarea Curţii Constituţionale, ce a admis, în şedinţa de astăzi, demersul unui grup de deputaţi privind suspendarea temporară a şefului statului.

„În baza Articolului 35, alineatul 1, litera F din Constituție, Curtea Constituțională emite următorul aviz: 1. Se constată că circumstanța care justifică interimatul funcției de președintele al Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere guvernamentală, refuzul deliberat al președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturilor propuse în mod repetat de către prim-ministru, fapt care reprezintă în sensul Articolului 91 din Constituție o imposibilitatea temporară de exercitare a atribuțiilor sale în acest sens. 2. În baza articolului 91 din Constituție potrivit ordinului exercitării interimatului, președintele Parlamentului sau Guvernului va emite în calitate de președinte interimar decretele de numire în funcție decretele de numire în funcție a Ministrului Sănătății Muncii și Protecției Sociale și a Ministrului Agriculturii, Dezvoltării regionale și Mediului și va oficia jurământul acestora. 3. Avizul respectiv este definitiv și nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, a declarat președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi.

În debutul ședinței, consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a înaintat un demers prin care a solicitat sistarea procesului de examinare, întrucât sesizarea nu ar ține de competența persoanelor care au făcut-o. Or, potrivit consilierului, fiind vorba despre remanieri guvernamentale, sesizarea nu se înscrie în domeniul de competență al deputaților. În urma deliberărilor, demersul a fost respins. Maxim Lebedinschi a mai spus că șeful statului s-a expus referitor la candidații Silvia Radu și Nicolae Ciubuc. Potrivit lui, asupra celor doi candidați planează suspiciuni grave de integritate.

Având în vedere că președintele Igor Dodon a refuzat în mod deliberat de a-și îndeplini obligațiile constituționale de numire a candidaturilor propuse repetat de către premierul Pavel Filip, CCM a reținut că șeful statului se află în imposibilitate temporară de a-și exercita această atribuție, fapt ce justifică instituirea interimatului funcție de președinte, pentru asigurarea exercitării aceste obligații constituționale.

În ordinea exercitării interimatului, președintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite, în calitate de președinte interimar, decretele de numire în funcție a viceprim-miniștrilor și miniștrilor și va primi jurământul acestora.

„Prin decizia sa de a suspenda din funcţie preşedintele ales legitim şi prin vot direct de către cetăţenii Republicii Moldova, Curtea Constituţională (CCM) a comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea mea de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un aşa-numit preşedinte interimar. Curtea Constituţională a neglijat totalmente argumentele legale cu care am operat. Regret că, în loc să stopeze încălcările grave comise de guvernare, Curtea Constituţională dă undă verde promovării lor în continuare. Aceasta ridică mari semne de întrebare privind profesionalismul şi independenţa judecătorilor Curţii. Cei de la putere şi instituţiile pe care le controlează pur şi simplu nu-şi dau seama de gravitatea acţiunilor lor şi de consecinţele ce vor surveni. Însă, mai devreme sau mai târziu, pentru toate aceste încălcări vor trebui să plătească. Şi vor răspunde aşa cum prevede legislaţia în vigoare, pe care ei astăzi o încalcă cu atâta neruşinare, promovându-şi interesele înguste de partid”, astfel a comentat șeful statului, Igor Dodon, decizia CCM de a-l suspenda temporar din funcție.

Anterior, Înalta Curte a mai instituit interimatul temporar la Președinție de trei ori, după ce Igor Dodon a refuzat să numească mai mulți miniștri și să semneze legea anti-propagandă.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.