Un nou prag istoric! Activele oficiale de rezervă au trecut de $3 miliarde

Activele oficiale de rezervă au trecut de un nou prag istoric, 3 miliarde de dolari SUA și au atins, la 21 septembrie, nivelul de 3 miliarde 27,9 milioane de dolari SUA, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Dolari

Foto: thebubble.com

Datele BNM, făcute publice astăzi, mai arată că activele oficiale de rezervă au crescut față de sfârșitul anului trecut cu 219 milioane de dolari SUA. Cea mai mare parte din rezerve, respectiv 1 miliard 547 milioane de dolari sunt menținute în valori mobiliare, iar 1 miliard 472 milioane de dolari SUA reprezintă disponibilități și plasări la termen, inclusiv în bănci din străinătate.

Creșterea rezervelor valutare este determinată de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor, intrările de la Fondul Monetar Internațional, intervențiile BNM pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută, veniturile de la gestionarea rezervelor valutare etc.

Banca Națională precizează că activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri.

Datele Băncii Naționale arată că activele oficiale de rezervă au crescut în 2017 cu 598 milioane de dolari SUA, față de o majorare cu 470 milioane în anul 2016.

Moldpres

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.