De ce datoria externă a Moldovei a scăzut cu peste $100 milioane

Datoria externă brută a R. Moldova s-a diminuat pe parcursul trimestrului II 2018 cu 108.43 milioane dolari (sau cu 1,5% faţă de trimestrul I 2018), în mare parte din cauza fluctuaţiei cursului de schimb, constituind 7,08 miliarde de dolari la 30 iunie 2018, se arată într-un raport al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

buget_calculator

Foto: puterea.ro

Dacă însă comparăm cu finele anului 2017, apoi datoria externă brută a ţării s-a majorat cu circa 115 milioane de dolari. Banca Naţională a Moldovei precizează însă că datele pentru trimestrul I din anul 2018, au fost revizuite, notează mold-street.com.

Datele BNM, relevă că saltul datoriei s-a datorat atât majorării semnificative a angajamentelor externe ale societăţilor nefinanciare, cât şi ale sectorului privat.

În acelaşi timp datoria externă publică şi public garantată se menţine la cota de circa două miliarde de dolari. Astfel datoria externă publică şi public garantată a Republicii Moldova nu a depăşit plafonul de 40% din PIB, fiind mai mic de 25%.

Datoria publică şi public garantată a reprezentat 27,6% din totalul datoriei externe, însumând 1,95 miliarde de dolari (-2.3 la sută de la începutul anului).

Datoria privată negarantată s-a cifrat la 5,126 miliarde de dolari, în creştere cu 3.2 la sută faţă de 31 decembrie 2017.

Cea mai mare parte din datoria externă, conform situaţiei din 30 iunie 2018, a revenit societăţilor nefinanciare – 38.2 la sută (+0.8 p.p. faţă de trimestrul I 2018), urmate de creditarea intragrup în cadrul investiţiilor directe (inclusiv datoriile pentru importul de gaze naturale) – 26.3 la sută (în creştere cu 0.2 p.p.), administraţia publică – 23.9 la sută (în scădere cu 0.2 p.p.), băncile licenţiate – 5.5 la sută (-1.0 p.p.), BNM – 3.5 la sută (cu 0.1 p.p. mai mult), alte societăţi financiare – 2.1 la sută (+0.1 p.p.), gospodăriile populaţiei – 0.1 la sută (aceeaşi pondere ca la 31.03.2018).

Cea mai mare parte a stocului datoriei externe brute îi revine datoriei pe termen lung (73%).

Totuşi, în ianuarie-iunie 2018 a continuat creşterea accentuată a datoriei externe pe termen scurt (+8.4 la sută faţă de începutul anului), care rezultă preponderent din majorarea angajamentelor externe sub formă de credite comerciale şi avansuri, se mai arată în raportul BNM.Categorii:Economie

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.