Ministrul de Externe, criticat după ce a comparat UE cu URSS

Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, a fost criticat după ce a comparat Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică în cursul unui discurs la conferinţa Partidului Conservator, informează cotidianul The Guardian.

Jeremy Hunt

Jeremy Hunt. Foto: mirror.co.uk

„Ce s-a întâmplat cu încrederea şi idealurile visului european? UE a fost fondată pentru a apăra libertatea. Uniunea Sovietică era cea care împiedica oamenii să plece”, a declarat Hunt.

Ministrul a adăugat că „lecţia oferită de istorie este clară: dacă transformaţi clubul UE într-o închisoare nu va diminua dorinţa de a pleca, ci va spori – şi nu vom fi singurul deţinut care va vrea să evadeze”.

Însă comparaţia făcută duminică de Hunt a fost criticată de foşti lideri britanici, cât şi de reprezentanţi diplomatici străini.

Peter Ricketts, un fost oficial de rang înalt în cadrul MAE britanic, a afirmat că „această absurditate nu este demnă de un ministru britanic de Externe. UE nu este o închisoare de tip sovietic. Ordinea legală (creată de UE) a adus pace şi prosperitate după un secol de război”.

La rândul său, ambasadorul leton la Londra, Baiba Braže, a reacţionat pe Twitter la afirmaţiile lui Hunt, spunând: „Sovieticii au ucis, deportat, exilat şi au întemniţat [sute de] mii de locuitori din Letonia după ocupaţia ilegală din 1940 şi au distrus vieţile a 3 generaţii, în timp ce UE a adus prosperitate, egalitate, dezvoltare, respect”.

Conferinţa Partidului Conservator se desfăşoară în perioada 30 septembrie-3 octombrie la Birmingham. La acest eveniment participă mai mulţi miniştri britanici, inclusiv premierul Theresa May, şefa Partidului Conservator.

Mediafax

Reclame


Categorii:Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.