Guvernul Filip a lansat un club de presă

Clubul de presă al Guvernului a fost organizat luni, 1 octombrie, în premieră. În cadrul primei ședințe a fost dezbătut subiectul „Reforma pensiilor. 1 octombrie – ultima etapă de valorizare”. Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor mass media și funcționari publici responsabili de implementarea reformei pensiilor.

Mass-media_microfoane_TV_presa

Foto: gov.md

Începând cu 1 octombrie, pensiile pentru aproape 95 de mii de persoane vor crește, urmare a implementării ultimei etape de valorizare a pensiilor. În total, este vorba de 85 064 beneficiari de pensii pentru limita de vârstă și alți 9 753 de beneficiari de pensii de dizabilitate.

„Ca rezultat a acestei valorizări, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă va crește cu circa 308 lei, adică 20%, iar în cazul pensiilor de dizabilitate majorarea va constitui, în medie, 415 lei, cu peste 40% mai mult”, a menționat Mircea Buga, consilier principal de stat al prim-ministrului în domeniul ocrotirii sănătății și dezvoltării sociale.

În ultima etapă de valorizare, a patra la număr, vor fi recalculate pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 2014–31 martie 2017. Valorizarea va fi efectuată din oficiu, fără deplasarea beneficiarului la organul teritorial de asigurări sociale.

Procesul de valorizare a pensiilor face parte din reforma pensiilor și a fost inițiat în 2017, iar Guvernul a reușit definitivarea acestuia mai devreme cu un an și jumătate, decât era preconizat. Scopul acestei reforme este de a asigura un sistem de pensii echitabil și de a ajusta pensiile afectate de devalorizarea banilor în timp.

Totodată, reforma pensiilor va continua și în 2019, prin implementarea unui mecanism care va permite recalcularea pensiilor pentru persoanele care au continuat activitatea după ce au fost pensionați.

„În primii doi ani de recalculare – 2019 și 2020, ne propunem să fie recalculate pensiile persoanelor care s-au pensionat până la 1 ianuarie 1999. Pentru a beneficia de recalculare, persoanele trebuie să se adreseze la casele teritoriale de asigurări sociale, de la locul de domiciliu”, a specificat Nelea Rusu, secretar de stat în domeniul asigurărilor sociale și medicale din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Clubul de presă al Guvernului va fi organizat și pe viitor pentru a dezbate subiecte de importanță socială.Categorii:Actualitate

Etichete:, ,

1 răspuns

  1. Spre exemplu reforma pensiei este mereu una nepoulara, dar necesara. Iata ca democratii au avut curajul de a o implementa.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.