Peste 80% din străzile localităţii Dezghingea, raionul Comrat, au fost conectate la iluminare stradală. Lucrările au fost efectuate prin intermediul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Gagauz-Yeri și raionul Taraclia” (SARD), implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Iluminare stradala

Străzile din Dezghingea sunt luminate ca-n palmă. Foto: md.undp.org

În Dezghingea au fost instalate 345 de corpuri de iluminat de tip LED, pe o distanță de 26 de kilometri. Acest sistem va asigura economii de până la 50% la consumul de energie electrică.

Proiectul a costat aproximativ 72 mii de euro, dintre care 60 mii de euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, prin programul SARD, iar restul sumei este contribuția comunităţii şi administrației publice regionale din autonomia găgăuză.

Potrivit primarului Piotr Tomailî, cu ajutorul economiilor la energie electrică, pe care intenționează să le facă în sezonul rece, va putea extinde iluminatul public în toată localitatea.

Edilul a îndemnat oamenii să organizeze şi o „Sărbătoare a Luminii”, asemănătoare unor activităţi publice care se fac în Spania. „Am aranjat o masă mare în mijlocul străzii. Toată lumea a adus câte ceva – mâncare, vin. Cu lumină afară, putem sta de vorbă până târziu, ca între vecini”, a afirmat Piotr Tomailî.

Din sursele SARD au fost asigurate cu iluminare stradală şi satele Congazcicul de Sus, Aluatu, Congaz și Albota de Jos. Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD, proiectul SARD intenționează să intensifice colaborarea dintre autoritățile centrale și cele locale, precum și dintre organizațiile regionale din UTA Gagauz-Yeri și raionul Taraclia.

Moldpres

Reclame