Pavel Filip cere reorganizarea serviciului medicinei de urgență

Premierul Pavel Filip a cerut ieri Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale reorganizarea serviciului de Asistență Medicală Urgentă și elaborarea în termen de 2 săptămâni a unui plan de măsuri în acest sens.

Ambulanta

Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Solicitarea vine în urma decesul din str. Lech Kaczyński, când premierul a cerut sancțiuni disciplinare pentru mai multe persoane implicate în gestionarea proastă a cazului.

„Am solicitat înregistrările de la 112 și de la dispeceratul de urgență și le-am ascultat. Modul cum se lucrează în ambulanță este unul care pur și simplu m-a îngrozit. M-a îngrozit ceea ce am auzit, cum discută dispecerul cu medicii. Medicii vorbesc cu dispreț și aroganță despre cei care sună și sunt în situație de criză. Sunt absolut convins că problema numărul unu nu este lipsa banilor, ci atitudinea pe care unii o au atunci când își fac meseria și această atitudine m-a lăsat fără replică”, a spus Pavel Filip.

Șeful Executivului a menționat că modul în care s-a reacționat la acest caz este regretabil: dispecerul a trebuit să sune 4 echipe de medici și doar la a 4-a încercare medicul a primit chemarea, la care ambulanța a ieșit abia peste 13 minute.

„Ce a făcut acest timp această echipă de medici nu este clar. Cu atât mai mult că pe fiecare automobil sunt instalate sisteme GPS și această mașină a ajuns de la stația de ambulanță până la str. Lech Kaczyński în 10 minute. Deci, dacă se reacționa imediat, în 10 minute medicii trebuiau sa fie acolo”, a precizat Pavel Filip.

Datele statistice arată că durata gestionării unui caz variază de la 50 de minute până la o oră – asta ar însemna că în 8 ore maximum, echipa poate pleca la maximum 8 chemări. „Acest lucru se face intenționat, nu se închide fișa pentru a mai bea o cafea, pentru a se mai odihni. Ca manager, imediat îți pui întrebarea – cât de eficient sunt folosite aceste mașini și echipe de medici? Situația este foarte gravă, de aceea luați acest domeniu ca unul prioritar”, a conchis prim-ministrul.

Reclame


Categorii:Actualitate

Etichete:, ,

1 răspuns

  1. Întradevăr s-a ajuns într-o situație neplăcută, care necesită o schmbare urgentă, sperăm ca în urma acestor măsuri, situația se va schimba în bine.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.