Un candidat al PSRM la parlamentare a fost anchetat penal după evenimentele din 7 aprilie 2009

Un fost șef de direcție de la Ministerul de Interne, Petru Corduneanu, este candidatura Partidului Socialiștilor pentru circumscripția electorală nr. 38 Hâncești. Corduneanu este deputat în Parlament de mai bine de un an, iar potrivit unui comunicat de presă al PSRM, acesta urmează să candideze la alegerile parlamentare din februarie 2019, pentru a ocupa un fotoliu în viitorul legislativ.

Petru Corduneanu

Petru Corduneanu

Corduneanu a ajuns în Parlament în vara anului 2017, luând locul deputatei Irina Mizdrenco, care a decedat fiind răpusă de o boală incurabilă. Corduneanu a fost protagonistul mai multor investigații jurnalistice, acesta fiind un personaj cheie din organele Ministerului Afacerilor Interne din perioada guvernării comuniste.

Corduneanu a fost anchetat penal și în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, fiind însă achitat. Punctul final în acest dosar a fost pus de Curtea Supremă de Justiție.

Ziarul de Gardă scria că în august 2014, Petru Corduneanu, ex-şeful Direcţiei Ordine Publică din cadrul MAI în perioada protestelor din aprilie 2009, a fost declarat nevinovat de către Judecătoria Buiucani, după ce Valentina Cuşnir, pe atunci deputată, l-a acuzat că ar fi maltratat-o. Dosarul a fost ulterior examinat și de către Curtea de Apel Chişinău.

Între timp, Petru Corduneanu s-a implicat în politică. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 acesta a candidat pe listele PSRM-ului condus de Igor Dodon, fiind pe locul 30, nereuşind, la acel moment, să acceadă în Parlament. Pentru că nu a reuşit să ajungă deputat, a candidat, în vara anului 2015 pe listele aceluiaşi partid, pentru funcţia de consilier municipal, de această dată, cu succes, pentru că a reuşit să acceadă în Consiliu. Alături de Corduneanu, în 2014, în dosarul intentat la cererea Valentinei Cuşnir, a fost achitat şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, învinuit de aceleaşi infracţiuni.

Ulterior, în luna decembrie 2016, CA Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Decizia a fost executorie, dar putea fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile. Radu Sâli, procurorul în Procuratura de circumscripție Chişinău, Pavel Guţan, procurorul în Secţia reprezentarea învinuirii în Curtea Supremă de Justiţie, şi partea vătămată Valentina Cuşnir au mers și la CSJ, care însă, într-o hotărâre pronunțată integral pe 27 iunie 2017, au hotărât să mențină deciziile instanțelor inferioare, Corduneanu și Rusu fiind, astfel, „izbăviți” de 7 aprilie.

„Corduneanu Petru şi Rusu Dumitru pe data de 07.04.2009, aproximativ la orele 23:00 min., fiind implicaţi în serviciu de menţinere a ordinii publice pe Piaţa Marii Adunări Naţionale din mun. Chişinău, întâlnind-o pe cet. Valentina Cuşnir, la intersecţia străzii Puşkin şi bd. Ştefan cel Mare, care mergea paşnic, fără a încălca ordinea publică, în lipsa cărorva temeiuri legale, depăşindu-şi în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor de serviciu acordate prin lege, numind-o cu cuvinte necenzurate, au apucat-o de păr, au îmbrâncit-o, au imobilizat-o răsucindu-i mâinile, apoi au deposedat-o de megafonul de model „HQ-108″, cu forţa au escortat-o în direcţia Palatului Naţional, timp în care i-au aplicat multiple lovituri cu mâinile şi picioarele peste diferite părţi ale corpului cauzându-i conform raportului de expertiză medico-legală nr. 2186/D din 17.08.2009 vătămări corporale medii”, se menționa în rechizitoriul procurorilor, trimis în judecată.

Instanțele de judecată au ajuns însă la concluzia că informațiile din rechizitoriu nu ar corespunde adevărului.

„Astfel, analizând probele administrate şi cercetate în şedinţa de judecată a primei instanţe, iar ulterior cercetate şi în instanţa de apel, instanța de apel a conchis că prima instanţă a făcut o justă concluzie cu privire la aceea că, atât la etapa urmăririi penale, cât şi în cadrul cercetării judecătoreşti, învinuirea înaintată inculpaţilor, bazată pe declaraţiile părţii vătămate, nu şi-a găsit confirmarea”, se precizează în hotărârile instanțelor de judecată.

Averea lui Corduneanu

Pentru anul 2017, Corduneanu declară un salariu de aproape 72 de mii de lei petru funcția de deputat și aproximativ 13 mii de lei din funcția de consilier la Primăria Chișinău. La salariu se mai adaugă și o pensie de 98 de mii de lei. Deputatul nu are în proprietate nici un teren. Acesta a trecut însă în declarație un apartament de 165 m2 pe care l-a dobândit în 2008 și a căruia valoare este de 445 de mii de lei. Socialistul deține un automobil de model Scoda Superb Sedan, anul de fabricație 2010, pe care l-a dobândit în 2016 și a cărui valoare este de 10 mii de lei. Deputatul nu are active financiare, interese personale sau acțiuni în capitalul social al unui agent economic.Categorii:Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.