Blocul din capitală afectat de explozie va fi supus unei expertize tehnice

Un grup de lucru, creat prin decizia ministrului Economiei și Infrastructurii, va efectua expertiza tehnică a blocului de locuit din capitală în care, în seara zilei de sâmbătă, 6 octombrie, s-a produs o deflagrație.

Explozie_bloc_Chisinau_cladire

Foto: fb.com/sidsmith85

Grupul de lucru va fi format din mai mulți specialiști, care vor examina impactul deflagrației asupra stării tehnice și posibilitatea exploatării în continuare a blocului locativ afectat. Decizia a fost luată în urma unei ședințe convocată de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la care au participat reprezentanți ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST), ai furnizorului de energie electrică, ai Termoelectrica și responsabilii de domeniul construcții din cadrul primăriei capitalei și Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat că în urma lucrărilor, grupul de lucru va prezenta două acte privind gravitatea cazului, deteriorarea elementelor portante, posibilitatea exploatării în continuare și întreprinderea măsurilor de urgență pentru evitarea degradării construcției.

„Este foarte important să înțelegem, în cel mai scurt timp, dacă apartamentele rămase intacte nu sunt în pericol de a se prăbuși și pot fi exploatate. În cazul în care etajele afectate pot fi izolate, trebuie să fie reluată în cel mai scurt timp alimentarea cu energie electrică și cu energie termică, odată cu începerea sezonului de încălzire”, a menționat Chiril Gaburici.

Totodată, a fost creat în regim de urgență un grup de lucru responsabil de analiza situației în domeniul furnizării, alimentării și utilizării gazelor petroliere lichefiate. Grupul, format din reprezentanții MEI, AST, ANRE, va avea sarcina să identifice problemele în domeniul furnizării, alimentării și utilizării gazelor lichefiate petroliere și sa vină cu propuneri de ajustare a cadrului normativ.

În urma tragediei, autoritățile municipale au anunțat că în perioada următoare, preturile de sector și gestionarii fondului locativ vor verifica blocurile de locuințe în care sunt utilizate butelii de gaz.

Trei persoane au decedat și mai multe au fost traumatizate în urma unei explozii produse în seara zilei de ieri într-un bloc de locuit din sectorul Râșcani al capitalei. Guvernul a anunțat că va aloca câte 50 de mii de lei familiilor persoanelor decedate.

Moldpres

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.