Marian Lupu despre introducerea „integrării europene” în Constituție

Proiectul care prevede introducerea în Constituție a integrării europene drept vector de dezvoltare a țării vine cu o valoare adăugată practică ce securizează interesul nu doar politic, dar și economic. Declarația aparține vicepreședintelui PDM, Marian Lupu.

Marian Lupu

Marian Lupu. Foto: inliniedreapta.net

Potrivit lui, sintagma de integrare europeană, odată ce se va regăsi în Constituție, într-un mod determinat va face ireversibil cursul european al Republicii Moldova. „Nu vorbesc de aderare, dar de integrare ca și model de dezvoltare democratic, politic, social, economic”, a menționat președintele fracțiunii PDM în Parlament la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.

Potrivit lui, sintagma de prioritate a integrării europene în calitate de normă constituțională nu va permite anumitor forțe în viitor să miște Republica Moldova spre aderarea la Uniunea Euroasiatică. „Nu va putea pentru că va trebui să scoată din Constituție obiectivul de integrare europeană și după aceasta să meargă cu Uniunea Vamală, un lucru care este foarte și foarte greu de făcut”, spune Marian Lupu.

Politicianul spune că Uniunea Euroasiatică înseamnă de fapt Uniunea Vamală, care este o construcție din care dacă faci parte, ești obligat să aplici politica de tarife vamale la import unică pentru toate țările membre. „Din momentul în care Republica Moldova ar deveni membru la Uniunea Vamală, țara noastră intră în incompatibilitate cu Acordul de Asociere și cu Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Respectiv Republica Moldova ar fi nevoită să denunțe aceste acorduri cu UE”, a adăugat democratul.

Inițiativa legislativă care prevede introducerea vectorului integrării europene în Constituția Republicii Moldova a fost dezbătută în ședința de vineri, 12 octombrie, a Parlamentului, dar votul a fost amânat pentru săptămâna viitoare.Categorii:Politică

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. Cei ce nu sustin aceasta sintagma sunt contra cursului pro-european, si din cite se prevede partidul de guvernare a ramas unicul ce cu adevarat mentine acest cursul de dezvoltare.

    Apreciază

  2. Doar tradatorii care s-au declarat proeuropeni nu vor vota aceasta lege.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.