Acord istoric pentru a defini ultimele lucrări la Sagrada Familia

Primăria Barcelonei şi patronatul catedralei Sagrada Familia prezintă joi un acord de urbanism pentru a defini ultimele lucrări la templul proiectat de Antoni Gaudí, informează La Vanguardia.

brown painted infrastructure beside trees

Sagrada Familia. Foto: Enrico Perini / Pexels.com

Convenţia va regulariza lucrările după mai bine de un secol de când au început şi ar putea reprezenta ieşirea din impas a planului special al catedralei. Proiectul este o formalitate indispensabilă pentru ca lucrările să respecte, în sfârşit, normele şi pentru ca templul să plătească autorizaţia prescriptivă aşa cum a cerut recent viceprimarul Janet Sanz.

Acordul, care va fi semnat de primarul Barcelonei, Ada Colau, şi de preşedintele Consiliului de Dezvoltare, Esteve Camps, prevede şi ca Sagrada Familia să facă o investiţie de mai multe milioane de euro în ceea ce priveşte împrejurimile ei.

În urmă cu o lună, responsabilii catedralei au anunţat că înainte de finalul anului va putea fi prezentat planul special, fără a da mai multe detalii. Legat de autorizaţia de construcţie, ei au asigurat că Sagrada Família „va plăti conform legii”, fără a oferi o cifră concretă.

Catedrala este acum finalizată în proporţie de 70%. După ce construcţia va fi încheiată va rămâne de stabilit modul de decorare a faţadei Glòria, conţinut dezbătut de o comisie formată din trei teologi şi cinci critici de artă.

Proiectul Sagrada Família a fost solicitat, în urmă cu 136 de ani, de Francesc de Paula del Villar, iar Antoni Gaudí s-a alăturat lui, ca arhitect, anul următor.

Construcţia la Sagrada Familia a început în 1883, iar anul 2026 este stabilit drept momentul finalizării catedralei proiectate de Antoni Gaudí. După moartea lui Gaudí, pe 10 iunie 1926, discipolul său Domènec Sugrañes a preluat coordonarea lucrărilor, urmând planurile arhitectului. Lui i-au urmat Francesc de Paula Quintana i Vidal (care începuse să lucreze cu Gaudí în 1919) şi Isidre Puig-Boada şi Lluís Bonet i Garí, care au condus şantierul până în 1983. Coordonarea a revenit apoi arhitecţilor Francesc de Paula Cardoner i Blanch, Jordi Bonet i Armengol şi Jordi Faulí i Oller, acesta din urmă preluând responsabilităţile în 2012. În 2010, Sagrada Familia a fost sfinţită de Papa Benedict al XVI drept lăcaş de cult.

News.roCategorii:Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.