Victor Chironda: Chișinăul poate fi transformat într-o capitală europeană

Interzicerea parcării pe străzile centrale a arătat că orașul poate fi transformat într-o capitală europeană. Simplu. Rapid. Eficient.

Victor Chironda

Victor Chironda. Foto: fb.com/chironda.victor

Dacă restricțiile privind accesul automobilelor personale și parcarea lor în stradă ar rămîne în vigoare s-ar întîmpla următoarele lucruri:

Într-o săptămână valul de nemulțumiri s-ar liniști și oamenii ar începe a căuta alternative pentru deplasare.

Transportul public ar simți o presiune enormă și ar mări frecvența circulației. Din cauza eliminării ambuteiajelor din centru, troleibuzele ar circula mai rapid și asta ar permite mărirea frecvenței de circulație.

Multă lume ar scoate bicicletele care ruginesc prin garajuri și balcoane și ar începe să le folosească pentru deplasarea prin centru.

Într-o lună autoritățile ar vedea că transportul public cu greu face față situației și ar lua măsuri urgente de suplinire a parcului de autobuze și microbuze. Biznesul s-ar orienta rapid și parcul de microbuze și taxiuri s-ar mări în cîteva zile.

Reducerea traficului în zona centrală ar permite amenajarera pistelor temporare pentru biciclete. Punctele de închiriere a biciletelor ar apărea ca ciupercile după ploaie.

În 4-5 luni situația s-ar stabiliza și ar fi posibilă începerea unui program mare de reparație și renovare a infrastructurii pietonale.

În 2-3 ani parcul de troleibuze și autobuze ar fi complet modernizat și ar asigura 50% din deplasări prin oraș. Ar fi organizate spații de parcare cu plată la intrarea în oraș și la intrarea în Centru. Introducerea tichetelor Park & Ride ar încuraja șoferii să lase mașinile în parcări și să circule cu transportul public.

Presiunea exercitată de majorarea fluxului de călători ar determina modernizarea RTEC și PUA și ar fi introduse și organizate taxarea electronică, stații de transbordare, tichet unic.

Peste 4 ani, Chișinău ar deveni un oraș mai frumos, mai confortabil, ar avea o mobilitate eficientă și ar oferi un mediu mai bun de trai.

Asta a fost practica orașelor Bruxelles, Copenhaga, Amsterdam, Viena, Madrid, Budapesta, Bratislava, Zagreb, Belgrad și multe alte orașe în care am trăit și studiat. Nimeni încă nu a inventat altă soluție pentru problema supracongestionării transportului urban.Categorii:Opinii

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.