Pavel Filip: Neutralitatea nu înseamnă izolare; R. Moldova vrea să coopereze cu NATO

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că neutralitatea nu înseamnă izolare, iar Republica Moldova vrea să coopereze cu NATO. Despre aceasta el a declarat joi, la întrevederea cu o delegaţie a Adunării Parlamentare NATO, condusă de președinta acesteia, Rasa Jukneviciene.

Filip_NATO

Foto: gov.md

Potrivit comunicatului, oficialii au discutat despre dezvoltarea capacităților de securitate și apărare ale Moldovei în contextul provocărilor din regiune.

„Faptul că Republica Moldova prin Constituția sa este o țară neutră nu înseamnă că ne dorim să fim o țară izolată. Dimpotrivă, ne dorim o colaborare foarte strânsă cu NATO, ne dorim să învățăm, ne dorim să instruim militarii noștri și să participăm la exerciții comune internaționale”, a menționat Pavel Filip.

El a remarcat că „neutralitatea nu a fost alegerea Moldovei”.

„Aceasta a fost impusă de implicarea forțelor militare rusești în conflictul de pe Nistru. Aceste forțe, din păcate, până astăzi nu au plecat de pe teritoriul Republicii Moldova în ciuda apelurilor repetate ale țării noastre și comunității internaționale și a angajamentelor Federației Ruse”, a subliniat prim-ministrul.

La rândul său, Rasa Jukneviciene a menționat că instituția poate pune la dispoziția țării noastre expertiza și experiența necesare pentru a face față noilor riscuri și provocări din regiune, în special cele legate de implicarea Federației Ruse.

„NATO nu este o alianță pentru război. Este o alianță pentru pace. O alianță pentru democrație”, a evidenţiat oficialul.

Potrivit comunicatului, premierul Pavel Filip a confirmat acest lucru, menționând proiectele NATO implementate în Moldova, cum ar fi cel de retragere a stocurilor de pesticide periculoase.

Adunarea Parlamentară a NATO este o organizaţie interparlamentară, care reuneşte în prezent parlamentari din cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, precum şi din 12 ţări membre-asociate. Republica Moldova este membru-asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. Si ce folos ca Filip face declaratii, daca niste mudaci din PL si PLDM, deschis merg impotriva cursului pro-european al tarii si ofera rusilor posibilitatea sa ne captureze din nou?

    Apreciază

  2. Coperarea constitue un beneficiu in permamenta ce ofera noi obordari a problemelor actuale ce le avem.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.