Patriarhul Kiril și-a scurtat agenda vizitei în R. Moldova

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, şi-a scurtat agenda vizitei în Moldova. Presa rusă, citată de Infotag, scrie că vizita programată pentru săptămâna viitoare a fost redusă de la patru la două zile.

Patriarhul Kiril

Patriarhul Kiril. Foto: ercis.ro

Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove anunţă că, în ajun, Mitropolitul Vladimir a convocat în şedinţă stareții și starețele de mănăstiri, protopopii și şefii de sectoare sinodale ai Eparhiei de Centru din cadrul Mitropoliei.

La adunare a fost discutată inclusiv agenda vizitei Patriarhului. Potrivit agendei, acesta va veni la Chişinău sâmbătă, 26 octombrie. După ce va fi întâmpinat la aeroport, Patriarhul va merge la Comrat, unde va desfăşura un Te-deum la Catedrala Episcopală (ora 12.30). Duminică, el va oficia Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în orașul Bălți (ora 10.00). Agenda nu prevede vreun serviciu divin la Catedrala Mitropolitană din Chişinău şi nici vizita la Bender, după cum se planificase anterior.

La adunarea de la Mitropolie au fost discutate şi alte chestiuni. Potrivit comunicatului, „Mitropolitul Vladimir a dat sfaturi duhovnicești și propuneri pentru revigorarea vieții monahale, în special pentru buna rânduială şi disciplina vieţii monahale”, iar participanţii la adunare „au avut posibilitatea de a adresa întrebări Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova și de a dezbate împreună teme de actualitate din viața bisericească și monahală”.

În acelaşi timp, în comunicat nu se menţionează nimic despre atitudinea Mitropoliei faţă de decizia Sinodului Bisericii ortodoxe Ruse referitor la ruperea relaţiilor cu Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului. Mitropolia a anunţat doar că Mitropolitul Vladimir a participat la şedinţa Sinodului, care a avut loc la 15 octombrie la Minsk. Sinodul a luat o asemenea decizie „din cauza că Patriarhia Constantinopolului a recunoscut procedura de acordare a autocefaliei (independenței) Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

Preşedintele Igor Dodon a declarat pe pagina sa de facebook că „Moldova a fost și va rămâne teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei”.

„Mitropolia Moldovei a fost creată în 1813 prin eforturile marelui nostru sfânt Gavriil Bănulescu-Bodoni în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. Și vom rămâne loiali Bisericii noastre unite”, a declarat Dodon.

Vizita Patriarhului Kiril în Moldova va fi prima după decizia istorică a Bisericii Ortodoxe Ruse. Se aşteaptă că, după predică, el va explica mai detaliat poziția sa cu privire la această chestiune.Categorii:Politică

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.