Economist rus, fost consilier al lui Putin: Nu Ucraina e cea mai săracă țară din Europa

Economistul rus Andrei Illarionov respinge „ştirea şocantă cu referire la datele FMI” precum că Ucraina este cea mai săracă ţară din Europa.

Andrei Illarionov

Andrei Illarionov. Foto: usefulstooges.com

Într-un articol pentru o publicaţie ucraineană, citată de Infotag, fostul consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin a scris că datele prezentate în presă precum că Moldova ocupă locul 133 în lume cu 2694 de dolari din PIB pe cap de locuitor, iar Ucraina ocupă locul 134 cu 2656 de dolari din PIB sunt interpretate eronat.

„Acestea sunt valorile cursurilor de schimb din 2017 din baza de date a FMI. Însă acest indice nu este utilizat ca indicator al nivelului de dezvoltare (bogăție, sărăcie) a țărilor lumii, cel puțin în ultimele cinci decenii. În schimb, este utilizat indicele PIB pe cap de locuitor după paritățile puterii de cumpărare a valutelor, fie în prețuri curente, fie în prețuri constante. Potrivit FMI, nivelul prețurilor relative în Moldova în 2017 a fost cu o treime (32,8%) mai mare decât în Ucraina. Astfel, în anul 2017, PIB-ul pe cap de locuitor după puterea de cumpărare în prețuri curente a fost: în Moldova – 6687 dolari, în Ucraina – 8754 dolari sau cu 30,9% mai mult”, a spus economistul.

Potrivit lui, este similar şi raportul din 2017 al PIB-ului pe cap de locuitor după paritatea puterii de cumpărare a valutelor în prețuri constante în 2011: în Moldova – 6778 dolari, în Ucraina – 7957 dolari sau cu 30,9% mai mult”.

„Situația economică din Ucraina rămâne dificilă, dar aceasta nu oferă niciun fel de motive pentru afirmații de genul că Ucraina ar fi devenit cea mai săracă țară din Europa”, scrie autorul.Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.