Raionul cu cele mai multe instituții conectate la energie verde

Raionul Căuşeni se numără printre regiunile cu cele mai multe sisteme de încălzire pe biomasă, instalate în cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă”. Acest fapt este indicat într-un raport al proiectului, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care şi-a încheiat recent activitatea după şapte ani de mandat.

Raionul Causeni

Potrivit surselor de la PNUD, 12 instituţii publice din şapte sate şi din oraşul Căuşeni au trecut la energia verde datorită asistenţei Uniunii Europene.

Grădiniţa din satul Cârnăţenii Noi a fost prima instituţie din raion încălzită cu energie din biomasă. „Anterior, căldura era asigurată de sobe pe cărbuni sau de reşouri electrice. Era cald doar în sălile de joc, coridoarele şi grupurile sanitare rămânând neîncălzite. Din această cauză în grădiniţă a apărut mucegaiul și umezeala. Noul sistem de încălzire a adus căldură în toate spaţiile grădiniţei. Efectul se vede pe copii, iar răcelile nu mai sunt atât de frecvente”, a afirmat Parascovia Antoniuc, primarul satului Cârnăţenii Noi.

„În 2011, energia regenerabilă a constituit 8% din totalul mixtului energetic al țării. În 2018, acest indicator este de 14,7%, iar 98% din energia regenerabilă provine din biomasă. Aceasta este o veritabilă transformare, care se datorează în mare parte proiectului, or realizarea nu ar fi fost posibilă fără parteneriatul de succes dintre UE, partenerii naționali și PNUD”, a precizat Stefan Liller, reprezentant rezident adjunct al PNUD.

Circa 200 de mii de persoane şi 265 de instituţii publice din diferite localităţi ale R. Moldova au acces la energie verde, ca urmare a activității Proiectului „Energie şi Biomasă”. Proiectul „Energie și Biomasă” a fost implementat în perioada 2011-2018 şi a avut un buget total de 23,41 de milioane de euro, acordate de Uniunea Europeană, fiind cofinanţat (560.000 euro) şi implementat de PNUD.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.