Miliardul a ajuns în R. Moldova

Transferurile bănești în favoarea persoanelor fizice în valoare netă au depășit, în nouă luni ale acestui an, 955 milioane de dolari SUA. Remiterile s-au menținut pe o rată înaltă de creștere pe parcursul anului 2018 și au atins o medie de 9,5 la sută față de ianuarie-septembrie anul trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, făcute publice astăzi.

Dolari

Foto: thebubble.com

Volumul transferurilor băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Republica Moldova a revenit pe creșterea puternică dinaintea crizei provocată de „furtul miliardului”. Maximul pentru această perioadă a fost atins în luna mai, când de peste hotare au fost transferate mijloace bănești în sumă echivalentă cu 126 milioane de dolari. În luna septembrie, însă s-a înregistrat o scădere a remiterilor cu 11 la sută față de perioada similară a anului precedent.

Potrivit BNM, în luna septembrie 2018, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 97,38 milioane de dolari SUA. În ultimele trei luni remiterile au avut o tendință de scădere, de la 115,66 milioane în luna iulie, până la 97,38 milioane în septembrie. În trimestrul trei 2017 acestea au avut un trend invers celui din acest an, de creștere.

Conform provenienței geografice, 42,9 la sută din transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din Uniunea Europeană, 26,2 la sută din CSI și 30,9 la sută din restul lumii.

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în euro le-a revenit ponderea principală de 48,2 la sută (în creștere cu 8,6 puncte procentuale (p.p.) față de perioada similară a anului precedent.), urmate de transferurile în dolari SUA – 44,7 la sută (în descreștere cu 7,5 p.p) și cele în ruble rusești – 7,1 la sută (în descreștere cu 1,1 p.p.).

Banca Națională atenționează că persoanele fizice care transferă şi primesc banii prin sistemul de remitere de bani (SRB) pot avea cetăţenia oricăror state. Provenienţa şi destinaţia banilor transferaţi poate fi diferită. Datele includ decontările cu băncile din Republica Moldova, fără băncile din raioanele din partea stânga a Nistrului.

Moldpres

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:,

1 răspuns

  1. Miliardul inca nu sa intors, el abia a fost identificat, atat ei cat si oamenii care au facut acest lucru, acum se asteapta acordul altor tari pentru a incepe recuperarea banilor

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.