Ghelici: Igor Dodon minte cu referire la documentele despre aprilie 2009

Activistul Fiodor Ghelici, ex-membru al Comisiei de stat privind investigarea evenimentelor din aprilie 2009, susține că președintele Igor Dodon minte atunci când spune că documentele cu privire la acele evenimente sunt secretizate.

Fiodor Ghelici

Fiodor Ghelici. Foto: publika.md

Ghelici a făcut referire la un interviu acordat de șeful statului. „Domnule președinte, încetați să mai mințiți. Domnia voastră ați fost martor ocular al acelor evenimente. Vreau să le amintesc tuturor că domnul Dodon era prim-vicepremierul Republicii Moldova. Prim-ministrul era Zinaida Greceanîi, colegă, tovarășă de partid extrem de apropiată. Și toată lumea cunoaște, inclusiv Dodon, ce s-a întâmplat, deoarece în acea zi, pe 7 aprilie, toată conducerea țării stătea non-stop în biroul prim-ministrei Zinaida Greceanîi”, a declarat activistul într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit lui Fiodor Ghelici, șeful statului susține că este vorba despre o tentativă de lovitură de stat, însă în realitate nu este așa. Președintele a mai afirmat că, dacă cei care s-au aflat la guvernare începând cu anul 2009 nu sunt organizatorii direcți ai acelor evenimente, sunt principalii beneficiari. De asemenea, nu este adevărat „Domnule președinte, dumneavoastră cunoașteți totul, dar mințiți public. Igor Dodon afirmă că fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, nu a participat la evenimentele din aprilie. Iarăși domnul Dodon, mințiți. Domnul Voronin era președintele țării și o conducea”, a menționat Fiodor Ghelici.

Activistul a amintit că atunci s-a dispus crearea unei comisii de anchetă, președinte fiind desemnat Vladimir Țurcanu, actualmente deputat PSRM. Ghelici, care a fost numit și el membru al comisiei, s-a convins că aceasta a fost creată de ochii lumii, iar șeful comisiei nu avea interes să investigheze evenimentele. Totodată, mai mulți reprezentanți ai puterii, inclusiv Zinaida Greceanîi, precum și șeful statului de atunci Vladimir Voronin, au refuzat întrevederile cu membrii comisiei.

În iulie 2009 a fost prezentat raportul, care a constatat că scopul politic principal al evenimentelor din aprilie 2009 a fost nimicirea opoziției, dar și distragerea atenției de la criza social-economică și de la problemele statului. De asemenea, potrivit concluziilor raportului, a fost vorba despre un plan de distrugere a clădirilor celor două instituții ale statului – Președinția și Parlamentul, pentru a obține beneficii economice ca urmare a reparațiilor. Raportul mai constată că s-a urmărit și compromiterea României, regiunii transnistrene și a Rusiei.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.