Carnetele de muncă vor fi retrase din circulație din ianuarie 2019

În era digitalizării, aproape tot trece pe internet. Aşa se va întâmpla şi cu tradiţionalele carnete de muncă care vor deveni istorie. După 1 ianuarie, toată evidenţa activităţii profesionale a angajaţilor nu va fi păstrată pe un carnet de hârtie, dar în arhivele Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

Carnet de munca

Foto: sputnik.md

CNAS deține deja toate datele din carnetele de muncă create după anul 1999.

Pentru a completa informațiile de până atunci, toți angajatorii sunt obligați, conform legii, să predea carnetele de muncă până la sfârşitul anului.

„Preluăm de la agentul economic carnete de muncă, după aceasta introducem în program special că le-am primit. Fiecare pagină se scanează, şi ulterior noi salvăm în program. De la agentul economic luăm codul fiscal sau codul CNAS şi introducem în sistem, după introducem codul persoanei. Tot ceea ce am scanat preventiv este deja în contul lui personal”, spune specialistul din cadrul CNAS Botanica, Natalia Conovaliuc.

Odată ce toate datele vor fi stocate, angajaţii vor putea solicita o parolă unică pentru a verifica sau solicita online diferite informaţii, fără a se prezenta la oficiul CNAS.

„Beneficiul constă în aceia că ar fi posibilă ulterior solicitarea pensiei online”, spune șefa direcției generale CNAS Botanica, Clara Sorocean.

Oamenii se bucură că toată evidența activității lor profesionale nu va fi păstrată pe un carnet de hârtie, dar în format electronic.

„Da, posibil că o să fie cu mult mai interesant pentru cetăţeni. Nu o să fie cozile acestea la depunere, la ridicare”, spune un bărbat.

„Trecem la noi schimbări, cred că este o iniţiativă destul de bună. Am venit şi eu să clarific această întrebare”, susține alt bărbat.

În cazul în care carnetul de muncă a fost pierdut sau deteriorat, beneficiarul de pensii trebuie să prezinte alte documente confirmative, cum ar fi ordinul de angajare și de eliberare în cadrul instituției în care a lucrat. Carnetele de muncă vor fi retrase din circulație din ianuarie 2019.

trm.md

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.