Mai multe ONG-uri străine au desfășurat activități contrare legilor Moldovei

Există nu una, ci mai multe ONG-uri din străinătate care au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești și ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a Republicii Moldova. De asemenea, este vorba și despre elemente ce țin de finanțări ilegale ale unor organizații politice și ale unor politicieni.Deputati_audieri

Pe lângă grupul de ONG-uri format în jurul Fundației „Open Dialog”, informațiile relevă și posibila implicare a unor companii în acest caz. Sunt constatări ale Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis), după primele audieri desfășurate vineri, 2 noiembrie, transmite IPN.

La audieri au fost invitați, pentru început, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Comisiei Electorale Centrale. Într-un comunicat de presă al Parlamentului se menționează că din partea Procuraturii Generale au fost recepționate informații scrise, precum și precizarea că legea nu permite procurorilor să fie prezenți la asemenea audieri.

Având în vedere importanța informațiilor furnizate de instituții, Comisia a cerut detalii suplimentare pentru a înțelege modul în care a acționat acest grup de ONG-uri străine pe teritoriul Republicii Moldova și în ce măsură acțiunile ei ar fi putut influența politica internă sau afecta securitatea națională a statului. De asemenea, Comisia a dorit să înțeleagă în ce măsură informațiile apărute în mass-media privind legăturile acestor ONG-uri cu servicii secrete străine, persoane implicate în fraude bancare în țara noastră și politicieni moldoveni sunt susținute de informații oficiale. Răspunsurile primite urmează a fi analizate și prezentate în raportul final al Comisiei.

Audierile au avut loc în cadrul unei ședințe închise, lucru decis în urma solicitărilor de la Procuratură și SIS, ținând cont de caracterul confidențial al materialelor furnizate, inclusiv informații furnizate de instituții din afara țării, care nu pot fi date publicității fără acordul celor care le-au furnizat.

Activitatea Comisiei parlamentare continuă, urmând să fie invitați la audieri reprezentanții unor organizații care figurează în informațiile furnizate de instituții, dar vor fi invitați și reprezentanți ai societății civile.

Activitatea Comisiei se rezumă la colectarea de informații, analizarea lor și formularea de recomandări, neavând atribuții de ordin juridic. Totodată, activitatea Comisiei se va încheia cu un raport ce va fi prezentat Parlamentului și opinia publică va fi informată în detaliu cu privire la rezultatele acestei anchete parlamentare.

Un grup de deputați ai PDM a trimis scrisori mai multor instituții de stat, solicitând verificări privind posibilele activități contra Republicii Moldova din partea Ludmilei Kozlowska, deținătoare a cetățeniei ruse și ucrainene și președintă a fundației „Otwarty Dialog (Dialog Deschis), recent expulzată din Polonia și UE, pentru legături cu serviciile speciale ruse. Deputații PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre aceasta, Fundația Otwarty Dialog și partidele politice PAS și PPPDA, inclusiv posibile aspecte ce țin de finanțarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menționate.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.