PLDM acuză actuala guvernare de blocarea activității opoziției

Reprezentanţii PLDM acuză guvernarea de blocarea activităţii opoziţiei. Într-o conferinţă de presă la IPN, liderul PLDM, Tudor Deliu, a declarat că majoritatea parlamentară apelează la diverse şiretlicuri pentru a evita includerea pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului a proiectelor care vin din partea liberal-democraţilor. Deputaţilor PLDM le este îngrădit accesul la tribuna legislativului şi nu le este permisă expunerea pe anumite subiecte legate de implementarea Acordului de Asociere.

PLDM

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Tudor Deliu califică acţiunile actualei guvernări drept o încercare de anihilare a opoziţiei. În ultimii ani, guvernarea nu a permis includerea pe ordinea de zi a mai multor proiecte venite din partea Partidului Liberal Democrat. Ultimul exemplu a fost proiectul ce viza modificarea articolului 13 din Constituţie, pentru introducerea sintagmei „limba română”. Referindu-se la proiectele propuse de PLDM şi ignorate de majoritatea parlamentară, Tudor Deliu a menţionat Legea Magniţchi, legea ce se referă la drepturile speciale ale alegătorilor din diaspora, legea privind candidaţii independenţi în circumscripţii şi votul în două tururi. Ignorate au fost şi iniţiativele privind ordinile de restricţie în cazuri de violenţă în familie şi proiectul privind declararea datei de 27 martie – Ziua unirii Basarabiei cu România.

Potrivit lui Tudor Deliu, actualul sistem de vot mixt conţine mai multe prevederi care îngrădesc dreptul la vot al cetăţenilor din diasporă. „Cetăţenii de peste hotare sunt discriminaţi pentru că nu vor putea să fie reprezentaţi în Parlament. Legea prevede că pentru fiecare 50-60 de mii de locuitori se formează o circumscripţie. Astăzi peste hotare oficial sunt peste 800 de mii de cetăţeni şi acestora li s-au alocat doar trei circumscripţii. PLDM a încercat să propună modificări la actualul Cod Electoral, care să permită formarea mai multor circumscripţii, în funcţie de numărul prezenţei la ultimele alegeri prezidenţiale.

Deputatul Iurie Ţap susţine că în Parlament are loc o limitare a drepturilor opoziţiei. „Timp de trei ani, în şase sesiuni parlamentare, Guvernul nu a prezentat niciodată raportul cu privire la activitatea sa. De asemenea, în ultimii doi ani, Procuratura Generală nu a prezentat raportul său de activitate”, a subliniat Iurie Ţap. În opinia deputatului liberal-democrat, astăzi democraţia din Moldova este una viciată, chiar Parlamentul fiind instituţia care încalcă legile. De asemenea, acesta consideră că în ultimii ani în Republica Moldova are loc o campanie de manipulare a opiniei publice în masă.

Ion Terguţă, vicepreşedinte, a menţionat că actualul sistem electoral este unul care pune în pericol democraţia. „Respingând proiectele de legi referitoare la amendarea Codului Electoral ale PLDM, actuala guvernare nu face decât să vicieze din start viitoarele alegeri parlamentare şi rezultatele acestora”. Vicepreşedintele PLDM mai spune că diasporei trebuie să i se ofere cel puţin 18 circumscripţii. Câr priveşte anularea rezultatelor alegerilor locale noi din Chişinău, Ion Terguţă spune că acest lucru a fost făcut în mod intenţionat ca să-i facă pe cetăţeni să aibă repulsie faţă de alegeri şi să nu participe la votare. Acesta a îndemnat cetăţenii să participe la vot, afirmând că boicotarea alegerilor îi avantajează pe democraţi.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.