Primarul Varșoviei INTERZICE desfășurarea paradei dedicate centenarului independenței Poloniei

Primarul Varşoviei a interzis desfăşurarea paradei dedicate comemorării centenarului independenţei Poloniei care ar fi trebuit să se desfăşoare duminică, invocând riscurile producerii unor manifestări violente şi expresii de ură, relatează Reuters.

Polonia

Foto: pexels.com

Parada este organizată parţial de grupurile naţionaliste de extremă-dreaptă, iar unul dintre acestea au anunţat că va încălca interdicţia.

„Varşovia a suferit deja destul din cauza naţionalismului agresiv”, a declarat primarul Varşoviei Hanna Gronkiewicz-Waltz.

„Aniversarea a 100 de ani de la independenţa Poloniei nu ar trebui să arate aşa şi să urmeze decizia mea de a interzice acest lucru”, a adăugat aceasta.

Unii dintre organizatorii paradei au anunţat că plănuiesc ca evenimentul să aibă loc indiferent de hotărârea primarului.

Nu înţelegen decizia primarului Gronkiewicz-Waltz… Chiar dacă tribunalele confirmă decizia sa, noi tot ne vom întâlni… Evenimentul va avea loc”, a afirmat Tomasz Dorosz, liderul Taberei Radicale Naţionale din Polonia, unul dintre grupurile implicate în organizarea evenimentului.

Evenimentul este organizat anual în capitala poloneză pe data de 11 noiembrie pentru a comemora aniversarea independenţei Poloniei, la sfârşitul Primului Război Mondial. Parada de anul trecut au fost marcate de manifestaţii rasiste şi confruntări cu protestatarii.

La începutul săptămânii Gronkiewicz-Waltz a anunţat că va lua în considerare interzicerea paradei ”dacă va exista orice expresie de ură”, potrivit cabnalului de televiziune polonez TVN24.

Biroul preşedintelui Poloniei Andrzej Duda a transmis că l-a invitat pe primul ministru Mateusz Morawiecki să discute despre acest lucru.

Duda a decis deja să nu participe la evenimentul care anul trecut a atras aproximativ 60.000 de persoane, inclusiv reprezentanţi ai grupurilor de extremă dreapta din Polonia şi Europa.

La acea vreme, participanţii au scandat lozinci anti-migranţioniste, dintre care multe au fost scrise şi pe pancarte.

MediafaxCategorii:Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.